Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

K pirátstvu audiovizuálneho obsahu sa priznalo takmer 20 percent Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Približne každý piaty Slovák, ktorý sleduje alebo sťahuje audiovizuálny obsah to robí nelegálne. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky spoločnosti CreditCall, ktorý vypracovala agentúra Neuropea pre Asociáciu televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Prieskum sa realizoval formou telefonických rozhovorov na vzorke 1000 respondentov.

Podľa prieskumu 47 percent ľudí na Slovensku používa aspoň jednu platenú platformu na sledovanie filmov, seriálov či hudby. K nelegálnemu pozeraniu alebo sťahovaniu obsahu sa v prieskume priznalo vyše 19 percent Slovákov.

archívne video

Boris Kollár k údajnému hekerskému útoku na systém NRSR (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Predpokladáme, že v realite môže byť toto číslo ešte vyššie, ľudia sa totižto k týmto aktivitám nie vždy priznávajú," upozornila riaditeľka právneho oddelenia skupiny Markíza Lucia Tandlich. Poukázala na to, že dostupnosť pirátskeho obsahu na internete sťažuje nielen prácu domácich tvorcov. "Toto vedomé porušovanie autorských práv následne aj zdražuje služby platiacim divákom a diváčkam," dodala.

Vyše 23 percent dokonca denne

Z vyše 56 percent Slovákov, ktorí podľa prieskumu pozerajú alebo sťahujú obsah z online platforiem, to viac ako 48 percent robí aspoň raz za týždeň a vyše 23 percent dokonca denne. ATVS pripomenula, že zamedzenie šírenia nelegálneho obsahu rieši legislatíva, prostredníctvom autorského zákona i zákona o mediálnych službách a právomocou Rady pre mediálne služby ako národného koordinátora digitálnych služieb regulovaných európskym nariadením. Za dôležité však považuje edukáciu verejnosti.

"Rovnako, ako sa pristupuje k čiernym pasažierom vo verejnej doprave, by sa malo pristupovať aj k pirátskemu obsahu. Je dôležité si uvedomiť, že uvedeným prístupom môžete v konečnom dôsledku poškodiť aj samých seba tým, že si podobný obsah možno nabudúce už nebudete môcť pozrieť, pretože napríklad už nevznikne," upozornila zástupkyňa člena ATVS. Vyzdvihla zároveň fakt, že vyše 42 percent ľudí sa v prieskume vyjadrilo, že je pre nich skôr dôležité alebo veľmi dôležité podporovať tvorcov a kreatívny priemysel využívaním legálnych služieb na sledovanie obsahu.

Viac o téme: PirátstvoPrieskumFilmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu