Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Júl bol po teplotnej stránke veľmi až mimoriadne teplý, tvrdia meteorológovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mesiac júl bol na Slovensku po teplotnej stránke veľmi až mimoriadne teplý. Zrážkovo bol na väčšine územia mimoriadne suchý až normálny. Vyplýva to z predbežného klimatologického zhodnotenia, o ktorom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 24,9 stupňa Celzia v Hurbanove a na meteorologickej stanici Bratislava - letisko. Najnižšiu priemernú mesačnú teplotu vzduchu 17 stupňov Celzia sme zaznamenali v obciach Vyšná Boca a Stratená - Dobšinská ľadová jaskyňa," priblížili meteorológovia. Absolútne najvyššia teplota vzduchu bola 37,9 stupňa Celzia 12. júla v Mužli. Najchladnejšie bolo na Lomnickom štíte (-2,3 stupňa Celzia).

archívne video

Ľudia sa počas vysokých teplôt osviežujú rôznymi spôsobmi (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Počet tropických dní bol najvyšší od začiatku meraní z vybraných staníc len na stanici Somotor (22). Séria tropických dní za sebou v mesiaci júl bola prekonaná v Somotore (15 dní) a v Dudinciach (14 dní). "Počet tropických nocí v mesiaci júl bol rekordný na všetkých vybraných staniciach minimálne od roku 1951. Najviac tropických nocí (15) mala Bratislava - letisko," dodali.

Najnižší mesačný úhrn zrážok (0,8 milimetra) bol v obci Farná. Naopak, najvyšší mesačný úhrn zrážok bol v obci Runina (192,9 milimetra).

Viac o téme: JúlTeplotaMeteorológoviaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu