Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slovensko a Maďarsko úzko spolupracujú, uviedol Forró: Obidva štáty to posilňuje

Krisztián Forró
Krisztián Forró (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko a Maďarsko majú podobné pohľady na dianie v Európskej únii a v aktuálnej dobe úzko spolupracujú, čo je pre obidva susedné štáty prínosom. V TASR TV to povedal predseda Maďarskej aliancie - Magyar Szövetség Krisztián Forró.

Pripomenul, že Slovensko ani Maďarsko nepatria v Európskej únii medzi tie najsilnejšie krajiny a spolupráca môže ich pozíciu iba posilniť. "V histórii boli aj etapy, keď naše spolužitie nebolo najideálnejšie, ale mali by sme nadväzovať na to, čo nás spája a hľadať spoločnú cestu," povedal Forró.

archívne video

Kandidát na prezidenta SR Krisztián Forró vyzbieral takmer 30-tisíc podpisov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Maďarsko je dôležitým dodávateľom elektrickej energie na Ukrajinu

Aktuálne hľadá podľa neho Slovensko aj Maďarsko odpoveď na ukrajinské rozhodnutie jednostranne prerušiť tranzit ruskej ropy od spoločnosti Lukoil na územie strednej Európy. "To, čo spravila Ukrajina, je veľmi smutné, veď Slovensko aj Maďarsko jej v minulosti veľmi pomohli a pomáhajú jej dodnes," upozornil Forró. Pripomenul, že Maďarsko je dôležitým dodávateľom elektrickej energie na Ukrajinu a Slovensko okrem iného aj dodávateľom nafty. "Ako by sme ju mohli ďalej dodávať? Keď Slovnaft nebude dostávať ropu, ako dokáže vyrobiť naftu," pýta sa Forró.

Postoj Ukrajiny podľa neho súvisí s tým, že Slovensko a Maďarsko nechcú na Ukrajinu dodávať zbrane. Európska únia podľa neho pri riešení tohto sporu zlyhala a nijako vlastné členské štáty nepodporila. Naopak, podľa Forróa sa Európska komisia snaží používať proti Slovensku agendu právneho štátu. "EK aj v minulosti vyťahovala túto zbraň na podľa nich neposlušné štáty. Predtým boli na čiernom zozname Poľsko a Maďarsko," tvrdí Forró. Dodal, že Maďarská aliancia podporuje úzku spoluprácu Slovenska s Európskou úniou. "Veď sme členmi Európskej únie. Ale to neznamená, že budeme na všetko pritakávať," povedal.

Maďarskú alianciu podľa neho čaká 28. septembra snem, na ktorom si bude voliť predsedu a nové predsedníctvo. "Musíme si určiť smer a víziu na ďalšie obdobie. Podľa mňa je dôležité, aby sme si hľadali partnerov. Na regionálnej úrovni sme silní," konštatoval Forró. Aj keď sa Maďarskej aliancii nepodarilo prebojovať do Národnej rady SR a do europarlamentu, v komunálnych a krajských voľbách bola podľa neho úspešná a v druhom kole prezidentských volieb svojou podporou prispela k zvoleniu aktuálneho prezidenta.

Viac o téme: SpoluprácaSlovenskoMaďarskoKrisztián Forró
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu