Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nové limity pre eurofondové zákazky: Čo to bude znamenať?

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V novej Jednotnej príručke k procesu verejného obstarávania sú avizované nižšie limity na povinné zverejňovanie zákaziek financovaných z európskych fondov vo vestníku, ako nariaďovala novela zákona o verejnom obstarávaní. Uviedlo to v pondelok opozičné Progresívne Slovensko (PS) s tým, že sumy sú bližšie k tým, ktoré sa snažili presadiť cez svoj pozmeňujúci návrh.

Zmeny avizuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). "Ide o podstatné zníženie oproti pôvodným ministerským plánom. Pre stavebné práce sa limit pri eurofondových zákazkách posúva z 800.000 eur na 360.000 eur a pre tovary a služby z 221.000 eur na 143.000 eur. Sumy sú oveľa bližšie k tým, ktoré sme sa snažili presadiť cez náš pozmeňujúci návrh," povedal odborník PS na verejné obstarávanie Pavol Krajči.

archívne video

Aktuálna situácia ohľadom financií SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanec Národnej rady (NR) SR za PS Ján Hargaš podotkol, že PS upozorňovalo na rovnaké nedostatky ako Európska komisia (EK). "Dalo sa očakávať, že EK si miliardy, ktoré sem naleje, bude chcieť aj postrážiť, presne ako sme ministra upozorňovali," dodal s tým, že zákazky by sa mali zverejňovať v štátnom vestníku, čim sa zabezpečí nižšia cena a vyššia kvalita.

Viac o téme: EurofondyLimityProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu