Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Počasie sa poriadne vybúri! Veľké varovanie meteorológov: Vysoké teploty, silný vietor a búrky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Johannes Plenio)

BRATISLAVA - Na viacerých miestach Slovenska treba v nedeľu počítať s vysokými teplotami a silnejším vetrom. Vo väčšine okresov Žilinského a Trenčianskeho kraja sa môžu vyskytnúť aj búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Počasie sa poriadne vybúri!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami platia pre väčšinu okresov Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Prešovského kraja. Meteorológovia vydali prvý stupeň výstrahy aj v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

archívne video

Silný vietor zdvihol stan na festivale (Zdroj: Tip čitateľa)

Silnejší vietor podľa SHMÚ hrozí v celom Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom a Košickom kraji. Tiež vo väčšine okresov Banskobystrického a Trenčianskeho kraja a v okresoch Poprad, Prešov, Humenné a Vranov nad Topľou. Platí tam výstraha prvého stupňa pred vetrom.

Počasie sa poriadne vybúri!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Meteorológovia tiež varujú pred vetrom na horách v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. Výstraha prvého stupňa predbežne platí do 14.00 h. Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí na severe Slovenska do 11.00 h.

Počasie sa poriadne vybúri!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Cez naše územie prejde aj studený front

Cez územie Slovenska počas nedele postupne prejde od severozápadu studený front. Neprinesie však veľa zrážok. Spolu s jeho príchodom zosilnie aj vietor a zmení sa z južného na severozápadný. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. 

"Na severozápad dorazí najskôr - predpoludním, resp. okolo poludnia, tam teda 30 stupňov Celzia už neočakávame. Naopak, na juhovýchod dorazí najneskôr, a tam tak teplota vystúpi na 33 až 35 stupňov Celzia. No ešte o niečo teplejšie môže byť na východe Podunajskej nížiny a v Juhoslovenskej kotline," uviedol SHMÚ.

Oteplenie podľa meteorológov závisí od načasovania prechodu frontu. Ten bude totiž cez územie Slovenska postupovať na väčšine územia skôr, ako je typicky dosahované maximum teploty. Smerom na západ Podunajskej nížiny front dorazí skôr, a preto tam už neočakávajú vysokú teplotu. Ako upozornil SHMÚ, zrážky sa z frontu všade nevyskytnú a silnejší vietor v už dosť suchom prostredí tak zrejme lokálne spôsobí aj zvírenie prachu. "Nárazy lokálne dosiahnu 50 až 60, ojedinele až do 80 kilometrov za hodinu - najmä popoludní na juhozápade a večer na juhovýchode," priblížil.

Viac o téme: VietorBúrkyTeplotyMeteorológoviaSlovenský hydrometeorologický ústav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu