Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kedy sa Fico naplno vráti do práce? Prehovoril Kaliňák: Padol možný termín, chystá sa dôležité stretnutie s Pellegrinim

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Kedy sa naplno vráti premiér Robert Fico (Smer-SD) do práce? Minister obrany Robert Kaliňák predpokladá, že by sa tak malo stať v priebehu augusta. Aj podľa prezidenta SR Petra Pellegriniho by už v auguste mal byť Fico v plnom nasadení, keďže by sa s ním mal stretnúť koncom augusta.

archívne video

Brífing Prezidenta SR Petra Pellegriniho a ministra obrany Róberta Kaliňáka na Ministerstve obrany SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Premiér Fico by sa mal vrátiť do práce naplno v polovici alebo koncom augusta, predpokladá podľa Denníka N Robert Kaliňák. Potom by sa mal stretnúť s prezidentom Petrom Pellegrinim, ktorý zvažuje zvolať okrúhly stôl pre opozičných a koaličných politikov.

Ten však nechce robiť okrúhly stôl skôr, ako sa stretne s premiérom Ficom. "Ja najprv počkám, kým sa do úradu v plnej sile vráti pán predseda vlády SR, s ktorým sa chcem oficiálne potom, ako sa ujme žezla, stretnúť. Od toho sa potom budú odvíjať ďalšie moje kroky," vyhlásil v stredu počas tlačovej konferencie s Kaliňákom Pellegrini. Predpokladá, že ich bilaterálne stretnutie sa uskutoční koncom augusta po prvom rokovaní vlády SR.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyjadrili sa aj k zastaveniu dodávok ropy

Minister obrany Kaliňák zároveň naznačil, že Slovensko môže reagovať na zastavenie dodávok ropy od ruského Lukoilu Ukrajinou protiopatrením. "Tento krok Ukrajiny je veľmi problematický a verím, že sa veľmi skoro vyrieši, lebo by to zásadným spôsobom poškodilo naše vzťahy - obchodné aj dodávateľské," povedal. Spomenul, že Slovensko vyrába húfnice Zuzana, ktoré si západné krajiny objednali pre ukrajinskú armádu.

"Slovensko sa v kľúčových situáciách zachovalo ako zodpovedný sused a dobrý partner vo vzťahu k Ukrajine. Boli sme schopní na naše vlastné náklady poprvýkrát v histórii pretransformovať náš plynovod tak, aby bol schopný fungovať v reverznom toku a zásobovali sme Ukrajinu v časoch, keď nemala dostatok plynu," uviedol Pellegrini s tým, že dnes je Slovensko najväčším dodávateľom elektrickej energie na Ukrajinu.

Peter Pellegrini a Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini a Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tieto dodávky označil za kľúčové. Pellegrini si myslí, že za všetku pomoc, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine, si takýto prístup z jej strany nezaslúži. "Nemôžeme to akceptovať," uviedol v súvislosti so zastavením dodávok ropy.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu