Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pozor! Platí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru v TÝCHTO v okresoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ŽILINA - V okresoch Žilina a Bytča platí od utorka zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline od 6.00 h. Platí na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme, teda 50 metrov od hranice lesného pozemku.

Zo zverejnenej vyhlášky vyplýva, že obmedzenia potrvajú až do odvolania. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, ale aj na vyhradených ohniskách v lesoch.

archívne video

Zásah hasičského lietadla na chorvátskom ostrove Brač (Zdroj: Tip čitateľa)

Povinnosti v súvislosti s prevenciou proti požiarom majú aj vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov. Tí sú okrem iného povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť, protipožiarne náradie na určenom mieste a udržiavať existujúce prejazdové cesty v stave umožňujúcom bezproblémový príjazd hasičských jednotiek.

Na väčšine západného Slovenska platí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru

Vo väčšine okresoch západného Slovenska platí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru. Netýka sa iba okresov Piešťany, Topoľčany, Hlohovec, Nitra, Šaľa a Komárno. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil v utorok Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na sociálnej sieti. Počas trvania zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je verejnosť povinná dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Okrem dotknutých okresov západného Slovenska môžu s vyššou pravdepodobnosťou požiare vznikať aj na severe Slovenska v okresoch Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Martin, Kysucké Nové Mesto a Čadca. Na juhu a východe krajiny hrozia požiare v okresoch Lučenec, Poltár, Rožňava, Košice, Vranov nad Topľou a Trebišov.

V súvislosti s touto hrozbou sa fyzickým osobám na lesných pozemkoch zakazuje fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, či používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Rovnako platí zákaz vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, krovie, slamu a iné horľavé látky a zakladať oheň na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu. Nesmie sa opekať ani na vyhradených miestach, teda akýkoľvek otvorený oheň je zakázaný.

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov sú povinní zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste, udržiavať prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah. V prípade porušenia môže okresné riaditeľstvo uložiť pokutu právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe, ktorá poruší povinnosť ustanovenú v tomto zákone, až do výšky 16 596 eur, fyzickej osobe môže byť pri previnení uložená pokuta do výšky 331 eur.

Tiež v okrese Vranov nad Topľou

V okrese Vranov nad Topľou je od piatka (19. 7.) od 12.00 h vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Platí v prírodnom prostredí, na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme, teda 50 metrov od hranice lesného pozemku, v rekreačných oblastiach, turistických strediskách, chatových a záhradkárskych lokalitách. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) vo Vranove nad Topľou.

Zo zverejnenej vyhlášky HaZZ vyplýva, že obmedzenia potrvajú do odvolania a týkajú sa územného obvodu okresu Vranov nad Topľou. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde hrozí nebezpečenstvo jeho šírenia. Zároveň sa nesmú spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, a v ich ochrannom pásme.

Vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov sú v súvislosti s ochranou lesa pred požiarmi v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť a zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste v závislosti od plochy lesných porastov. Majú tiež udržiavať existujúce prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah.

Povinnosťou je tiež vybaviť prenosnými hasiacimi prístrojmi pracovné stroje, napríklad lesné kolesové traktory, harvestory a iné vozidlá, ktoré sa používajú na spracovanie dreva a zvyškov po ťažbe. Tieto pracovné stroje majú vlastníci vybaviť tiež účinným zachytávačom iskier. Pre priestory postihnuté kalamitou je potrebné prijímať osobitné opatrenia zamerané najmä na urýchlené odstraňovanie dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov, vytváranie rozdeľovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru a zabezpečiť prejazdnosť lesných ciest a zvážnic pre hasičskú techniku. 

Viac o téme: PožiarHasičiRizikoHaZZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu