Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Štefánik bol jednou z najvýznamnejších osobností slovenských dejín, tvrdí prezident

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Milan Rastislav Štefánik bol jednou z najvýznamnejších osobností slovenských dejín. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini pri príležitosti 144. výročia Štefánikovho narodenia. Poukázal na jeho prínos pri vzniku Československej republiky.

"Svojím politickým talentom, diplomatickou stratégiou a schopnosťou reagovať na zmenenú mocenskú situáciu po prvej svetovej vojne využil podmienky na vznik Československej republiky. Svojím úsilím vytvoril základ pre národno-emancipačný proces, ktorý vyústil do vzniku samostatnej Slovenskej republiky," pripomenula hlava štátu na sociálnej sieti.

 

Dnes si pripomíname 144 rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín Milana Rastislava Štefánika 🇸🇰

Posted by Peter Pellegrini on Sunday, July 21, 2024

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách. Zahynul 4. mája 1919 pri leteckej nehode. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Pri havárii dvojplošníka Caproni Ca.33 zahynula aj celá posádka lietadla.

Viac o téme: OsobnosťPeter PellegriniMilan Rastislav ŠtefánikČeskoslovenská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu