Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

AKTUÁLNE Vládny špeciál prevezie dvoch slovenských pacientov z USA a jedného z Číny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Vládny špeciál prevezie na územie SR dvoch slovenských pacientov z USA a jedného z Číny. Do Číny by mala letka vyraziť 27. júla, v prípade pacientov z USA by sa repatriácia mala uskutočniť 1. augusta. Informovali o tom z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

archívne video

Pilot a letuška vládneho špeciálu po pristáti z Izraelu (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (obaja Hlas-SD) našli riešenie a došlo k stanoveniu termínu na prevoz pacientov vládnou letkou. Po vybavení a zariadení všetkých potrebných úkonov (víza, zdravotnícka technika, lekárske zabezpečenie) by mal pre pacienta z Číny vyštartovať vládny špeciál dňa 27. júla a v prípade pacientov z USA by sa repatriácia mala uskutočniť 1. augusta," uviedol rezort.

 

🔵 AKTUÁLNE: Termíny repatriačných letov pre slovenského pacienta z Číny a dvoch slovenských pacientov z USA na Slovensko...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, July 19, 2024

Dolinková verí, že prevozy vyjdú podľa dohodnutých plánov a pacienti sa bezpečne dopravia domov. Zaželala im tiež skoré uzdravenie. "Chcem sa aj touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa na tejto záchrannej operácii podieľali, za ich obrovské nasadenie, ľudskosť a empatiu pri zabezpečovaní prevozu slovenských pacientov naspäť na Slovensko. V neposlednom rade a osobitne patrí vďaka samotným lekárom, záchranárom a ostatným zložkám," dodala.

AKTUÁLNE Vládny špeciál prevezie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerstvo podotklo, že je od začiatku v intenzívnej komunikácii s rodičmi pacientov, ako i so zdravotníckymi zariadeniami na Slovensku, záchranárskymi tímami, zastupiteľskými úradmi či s jednotlivými rezortmi, ktoré na repatriácii participujú. "Rezort zdravotníctva je zároveň v priamom kontakte s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra SR, ktorý v spolupráci so slovenskými záchranármi repatriáciu zrealizuje," doplnilo MZ.O prípadoch Slováka v Číne a Slovenky v USA, ktorí boli hospitalizovaní s vážnymi zraneniami v zahraničí, informovali viaceré médiá. V súvislosti s prípadom Slovenky tiež vznikla verejná zbierka na jej prevoz naspäť na Slovensko.

Viac o téme: PrevozVládny špeciálPacientiUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu