Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Prívalové dažde spôsobili poľnohospodárom škody za 21,7 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NITRA - Prívalové dažde a silný vietor od mája do júla poškodili na Slovensku 37.000 hektárov polí a spôsobili slovenským poľnohospodárom škody za 21,7 milióna eur. Uviedol to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš.

Škody napáchalo počasie aj v nitrianskom regióne. Podľa predsedu Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) Nitra Igora Jakubičku boli posledné zrážky na úrovni od 30 do 110 milimetrov. "Boli spojené aj so silným vetrom a táto kalamita, ktorá sa prehnala regiónom, spôsobila to, že na niektorých podnikoch boli poľahnuté skoro celé výmery pšenice, veľké výmery jačmeňa a repky. Poškodilo to aj jesenné plodiny, polámalo kukuricu aj zrnovú silážnu kukuricu," skonštatoval.

archívne video

Dažde a búrky zasiahli Slovensko (Zdroj: Zregionu.sk)

Nitrianska RPPK nemá zosumarizované ešte všetky škody, už teraz však dosahujú miliónové čísla. "Keď sme zhruba od jednej tretiny subjektov z nitrianskeho regiónu získali podklady, tak nám vyšlo, že vetrom a dažďami je poškodených okolo 6000 hektárov. Vyčíslené v peniazoch sú približne tri milióny eur. Nejaké poškodené hektáre v regióne sú aj v ovocných sadoch a vo viniciach. V časti nitrianskeho regiónu spôsobila víchrica, ktorá bola 12. júla, aj škody na majetku," povedal Jakubička.

Množstvo zrážok na konci jari a začiatku leta spôsobilo poľnohospodárom aj problémy s kvalitou dopestovaných plodín. "Je to ďalšia nepríjemná vec, ktorá nám spôsobí ďalšie finančné straty. Kvalita potravinárskej pšenice a sladovníckeho jačmeňa je nízka. Keď poviem za náš podnik, tak my sme na dolných hraniciach dusíkatých látok sladovníckeho jačmeňa. Budem mať veľký problém dohodnúť sa s odberateľom, aby jačmeň odobral. Pšeniciam sme dali všetko na to, aby boli vysokokvalitné, žiaľ, tie nadmerné dažde z nich vyplavili dusíkaté látky," dodal Jakubička.

Viac o téme: ŠkodyDaždePoľnohospodári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu