Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Deväť rokov od leteckej tragédie v Slovenskom raji! Dojímavé odkazy do neba... Kamaráti, odišli ste príliš skoro

Pri tragédii prišli o život pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský, letecký záchranár Martin Svitana a lekár Marek Rigda Zobraziť galériu (6)
Pri tragédii prišli o život pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský, letecký záchranár Martin Svitana a lekár Marek Rigda (Zdroj: TASR, TASR/Milan Kapusta, Oliver Ondráš)

HRABUŠICE - Dnes je to presne 9 rokov, čo sa záchranársky vrtuľník spoločnosti ATE zrútil v Kláštornej rokline v Národnom parku Slovenský raj. Pri tragédii zahynuli štyria záchranári, ktorí sedeli vo vrtuľníku a smerovali na pomoc zranenému chlapcovi. Ani po toľkých rokoch blízki kolegovia a priatelia na nich nezabúdajú.

archívne video

Turistika v Slovenskom raji (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Podvečer 17. júla 2015 leteli záchranári na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi, keď sa vrtuľník zrútil. O život počas nehody prišla štvorčlenná posádka, ktorú tvoril 44-ročný pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, 45-ročný lekár Marek Rigda, 34-ročný letecký záchranár Martin Svitana a 37-ročný náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský.

Deväť rokov od leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

V spomienkach aj po rokoch

Leteckú tragédiu, pri ktorej prišli o svojich kolegov, si v deň výročia pripomína letecká záchranná služba Air Transport Europe (ATE). "Kamaráti, odišli ste príliš skoro... z našich očí ste síce odišli, ale v našich spomienkach a srdciach ostanete navždy, nikdy na vás nezabudneme! Odpočívajte v pokoji," napísala v stanovisku na sociálnej sieti.

Deväť rokov od leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba )

Na tragédiu si po 9 rokoch stále spomína aj poslanec Národnej rady SR František Majerský (KDH), ktorému pri záchrannej akcii zahynul kolega a priateľ, doktor Marek Rigda. "Marek bol vynikajúci lekár a skvelý človek, spolu s nami organizoval každý rok záchranársku súťaž pre mladých kolegov, ktorú dnes robíme ako memoriál na jeho pamiatku," uviedol.

Dodáva, že pred pár dňami stretol chlapca, pilčíka, lesného robotníka, ktorý nedávno pomáhal záchranárom pri tragickej udalosti v Tatrách zachraňovať přeživších. "Pred niekoľkými rokmi ho v lese pri práci zavalil strom. Poďakoval som mu a on mi vraví: ,Neďakuj. Marek vtedy zachránil v lese mňa, ja musím teraz pomôcť vám‘. Toto je Marekov odkaz. Každý záchranený život si nájde svojho/jeho nasledovníka," napísal na sociálnej sieti.

Deväť rokov od leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/František Majerský - poslanec NRSR)

"Dnes je to presne 9 rokov, kedy Slovensko zasiahla smutná správa o tragickej nehode záchranárskeho vrtuľníka OM-ATB v Prielome Hornádu. Priatelia, navždy ostanete v našich spomienkach," napísalo na sociálnej sieti Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.

 

Dnes je to presne 9 rokov kedy Slovensko zasiahla smutná správa o tragickej nehode záchranárskeho vrtuľníka OM-ATB v Prielome Hornádu. Priatelia, navždy ostanete v našich spomienkach 🖤

Posted by Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR on Wednesday, July 17, 2024

Na kolegov nezabúda ani záchranná služba Event Medical Solutions. "Dnes je to 9 rokov, kedy pri záchrannej akcii v Slovenskom raji zahynuli pilot Ľubomír Majerčák, záchranár Martin Svitana, lekár Marek Rigda a horský záchranár Dušan Leskovjanský. Nikdy nezabudneme," napísala na sociálnej sieti.

 

Dnes je to 9 rokov, kedy pri záchrannej akcii v Slovenskom raji zahynuli pilot Ľubomír Majerčák, záchranár Martin Svitana, lekár Marek Rigda a horský záchranár Dušan Leskovjanský. Nikdy nezabudneme 😞

Posted by Event Medical Solutions on Tuesday, July 16, 2024

Výsledky vyšetrovania a pamätník

Podľa výsledkov vyšetrovania tragickej leteckej nehody, ukončeného v marci 2016, sa pod tragédiu podpísal ľudský faktor. Závery znaleckého dokazovania potvrdili, že technický stav vrtuľníka nebol príčinou tragédie. Príčinou pádu vrtuľníka bol kontakt rotorových listov s drôtmi elektrického vedenia.

Deväť rokov od leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Na počesť obetí nešťastia pribudol v októbri 2015 na symbolickom cintoríne Kláštorisko v Slovenskom raji pamätník, ktorý je prejavom úcty zosnulým záchranárom. Symbolický cintorín na Kláštorisku je vďaka dreveným sochám, ktoré vyrezávali mladí umelci zo Spiša, jedinečným na celom Slovensku. Nachádza sa tu aj niekoľko samostatných tabuliek s menami obetí.

Pomník pripomínajúci tragédiu je zhotovený z miestneho kameňa, vrtuľa pripevnená na skale je z havarovaného vrtuľníka a drevený kríž zo zadnej strany pomníka je z javorového dreva z miesta pádu záchranárskeho vrtuľníka.
Zobraziť galériu (6)
Pomník pripomínajúci tragédiu je zhotovený z miestneho kameňa, vrtuľa pripevnená na skale je z havarovaného vrtuľníka a drevený kríž zo zadnej strany pomníka je z javorového dreva z miesta pádu záchranárskeho vrtuľníka.  (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Viac o téme: ZáchranáriSlovenský rajLetecká tragédiaHrabušicePrielom Hornádu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu