Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Radosť motoristov: Ceny palív konečne mierne klesli! Analytik krotí vášne, na TOTO sa treba pripraviť

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Konečne priaznivá zmena. Po tom, ako posledné týždne ceny palív na benzínkach rástli, sa motoristi v piatok ráno potešili pri pohľade na tabule čerpacích staníc. Ceny sa totiž posunuli smerom nadol, aj keď nie výrazne. Podľa analytika však išlo len o korekciu cien a ďalšie prudké zlacňovanie nás zrejme nečaká.

Aj keď sa posledné týždne ceny palív pohybovali smerom nahor, uplynulý týždeň sa ceny stabilizovali a držali na sume 1,627 eura za liter benzínu a 1,545 eura za liter nafty. V piatok ráno však na motoristov čakalo prekvapenie v podobe mierneho zníženia ceny palív. Tie sa aktuálne pohybujú na benzínkach rôzne. Napríklad na Slovnafte stojí liter benzínu 1,617 eura a liter nafty 1,530 eura. Na OMV a Shell zaplatia motoristi za liter nafty 1,539 eura a za liter benzínu 1,619 eura. Naďalej najlacnejšie motoristi zaplatia za palivá na čerpačke Orlen, a to 1,567 eura za liter benzínu a 1,485 eura za liter nafty. 

Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar, Vlado Anjel)
Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar, Vlado Anjel)
Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar, Vlado Anjel)
Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar, Vlado Anjel)

Ceny minulý týždeň rástli

Ceny pohonných látok v 27. týždni tohto roka rástli, medziročne v priemere o päť percent. Medzitýždňovo mierne poklesla cena 98-oktánového benzínu. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Cena 98-oktánového benzínu bola 1,825 eura za liter, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to zlacnenie o 0,5 centa. Drahšie o 0,2 centa sa predával 95-oktánový benzín, a to za 1,624 eura za liter. O 0,3 centa stúpla aj cena nafty, liter sa predával za 1,541 eura za liter.

Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: štatistický úrad)

Mierne zvýšenie cien zaznamenali aj plyny. Skvapalnený zemný plyn (LNG) zdražel o 0,6 centa na 1,545 eura za kilogram. Zvýšenie o 0,2 centa bolo aj v prípade skvapalneného ropného plynu (LPG), ktorý sa predával za 0,686 eura za liter. Cena plynu CNG sa dlhodobo nezmenila a ostala na úrovni 1,601 eura za kilogram.

Počas 27. týždňa sa jeden kilogram plynu bioLNG predával za 2,557 eura. Cena vodíka sa medzitýždňovo nezmenila a zostala na úrovni 21,6 eura za kilogram. Elektrická energia, slúžiaca na nabíjanie elektromobilov, sa predávala za 0,41 eura za 1 kilowatthodinu (kWh). ŠÚ od roku 2024 týždenne zverejňuje priemerné ceny deviatich druhov palív pre motorové vozidlá vrátane alternatívnych druhov. Štatistici dodali, že v medziročnom porovnaní bola cena 98-oktánového benzínu vyššia o 3,6 %, 95-oktánového o 3,7 %. Nafta medziročne zdražela o 7,9 %. Plyny používané na pohon motorových vozidiel sa predávali drahšie ako pred rokom, a to LNG aj CNG rovnako o 7 %. Plyn LPG bol lacnejší ako vlani.

Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: štatistický úrad)
Slovensko sa aktuálne opäť nachádza v lacnejšej polovici Európy, čo sa týka cien benzínu. S priemernou sumou 1,624 eura sa ale radíme medzi krajiny s drahším benzínom v rámci okolitých krajín. Drahšie tankujú v Rakúsku, kde stojí liter benzínu 1,63 eura. Naopak, lacnejšie motoristi tankujú v Maďarsku, kde liter benzínu stojí 1,559 eura, v Česku 1,531 eura a v Poľsku 1,524 eura. Oproti predchádzajúcemu týždňu však ceny stúpli u všetkých susedov. A čo v prípade obľúbených dovolenkových destinácií?

Napríklad, v Chorvátsku zaplatia Slováci za liter benzínu menej, ako na Slovensku, a to 1,602 eura, vôbec najlacnejší benzín v rámci Európskej únie je v Bulharsku, liter stojí 1,332 eura. Naopak, drahší benzín je v obľúbenom Taliansku, kde je jeden z najdrahších benzínov. Liter sa pohybuje za 1,871 eura za liter. Ešte drahší benzín je v Grécku, za liter dovolenkári zaplatia 1,909 eura za liter. 

Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)

Naopak, naftu máme stále jednu z lacnejších v rámci EÚ. Ba dokonca naftu tankujeme na Slovensku jednu z najlacnejších vrámci okolitých štátov. Lacnejší je len v Česku, a to na úrovni 1,484 eura za liter, ale aj v Poľsku, kde liter stojí 1,527 eura. V Maďarsku motoristi zaplatia 1,587 eura za liter a v Rakúsku 1,629 eura za liter. V prípade dovolenkových destinácii je lacnejšia nafta napríklad v Španielsku, za liter motoristi zaplatia 1,5 eura za liter, ale aj v Bulharsku - 1,306 eura za liter. Drahšia nafta od nás je v obľúbenom Chorvátsku - 1,605 eura za liter či Taliansku - 1,752 eura za liter. 

Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)

Čo nás čaká?

Aj keď ceny v súčasnosti mierne klesli, analytik XTB trhov Marek Nemky pripomenul, že rast cien už strácal na sile a kopíroval viac menej vývoj cien ropy na burze. Ceny benzínu vzrástli iba o 0,002 €/l, teda o 0,12 % a dostali sa na hodnotu 1,624 €/l. Ceny nafty rástli podobne, a to o 0,003 €/l, teda o 0,2 % a dosiahli hodnotu 1,541 €/l. Ako dodal, cena ropy na burze sa v uplynulom týždni takmer nepohla a ostala oproti tomu minulému na nezmenených úrovniach blízko ceny 86 dolárov za barel ropy brent. V tomto týždni ju vidíme o 1,3 % nižšie, teda na cene 85,4 dolárov za barel.

"Dôvodom zastavenia rastu cien a nasledujúceho poklesu na burze bolo mnoho. Hlavným však bolo zníženie rizikovej prirážky pri hurikáne Beryl. Ten sa síce prehnal Texasom, avšak nezničil významné časti infraštruktúry ani produkcie ropy, na čo následne ceny zareagovali miernym poklesom," ozrejmil s tým, že navýšenie dopytu nepredpokladá ani OPEC. 

Radosť motoristov: Ceny palív
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: oPeniazoch)

Pripomenul, že geopolitická prirážka tiež mierne poklesla s tým, ako pokračujú rokovania o prímerí a výmene rukojemníkov. To taktiež zohrávalo tlak na zníženie cien na burze. "Faktorom vplývajúcim na rast cien je však prudké znižovanie zásob v Spojených štátoch, ktoré bolo nad očakávania už druhým týždňom po sebe. Veľkoobchodné ceny palív v Rotterdame zamierili mierne nadol kopírujúc mierny pokles cien ropy. Výhľad na ďalší týždeň je tak naklonený na zastavenie rastu cien na čerpacích staniciach, dokonca by mohlo dôjsť aj ku miernemu poklesu, teda korekcii. Zatiaľ sa však stále nachádzame uprostred sezóny a trend rastu cien ropy na burze nebol prerušený, čo zatiaľ znamená, že pôjde iba o miernu korekciu," uzavrel Nemky. 

Viac o téme: Štatistický úradCeny pohonných hmôtCeny palívVývoj cien palívCeny palív v EurópeMarek Nemky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu