Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

FOTO Bahenná lavína brala všetko, čo jej stálo v ceste! Zomreli Slovenka (†50) a Češka (†51): Koná polícia

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

ŽDIAR – Tragédia obrovských rozmerov má mať ďalšiu obeť. V Monkovej doline, ktorá sa nachádza neďaleko obce Ždiar, sa v dôsledku silných dažďov zosunula vo štvrtok lavína. Na mieste sa nachádzali desiatky turistov. Začal sa boj o ich život. Žiaľ, podľa prvotných informácií o život prišli dve ženy.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba ešte vo štvrtok večer uviedol, že na mieste nastala bahenná lavína, ktorá strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté. Na mieste zasahovali príslušníci všetkých záchranných zložiek a bol vyslaný aj posttraumatický tím. V tom čase bolo na mieste 16 ľudí. 

FOTO Bahenná lavína brala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Na pomoc turistom letel aj záchranársky vrtuľník z Popradu. Posádke sa z miesta podarilo postupne evakuovať troch zranených turistov, z toho jedno dieťa. Išlo o  57-ročného muža s pomliaždeninami nohy, 50-ročného muža so zranením hrudníka a dieťa s poranením predkolenia. Prevezení boli do popradskej nemocnice.

Už prvé informácie však potvrdili, že dve osoby, žiaľ, utrpeli zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Ide o 50-ročnú občianku SR a 51-ročnú občianku ČR. Portál noviny.sk však v piatok ráno informoval, že nešťastie má mať aj tretiu obeť, ktorá zraneniam podľahla v nemocnici. Ide však o nepotvrdené správy. Portál tvnoviny.sk neskôr uviedol, že troch zo štyroch pacientov hospitalizovaných v nemocnici prepustili. Ponechať si mali len jedného muža z Poľska. 

Polícia informovala, že v prípade bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenie.

FOTO Bahenná lavína brala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Záchrannú akciu komplikovalo počasie

Na mieste nešťastia sa v čase, keď boli  zranení transportovaní do nemocnice, nachádzalo stále niekoľko ďalších uviaznutých turistov, ktorí boli bez zranení, ale v ťažko dostupnom teréne. Záchranári uviedli, že počasie sa v danej lokalite natoľko zhoršilo, že na krátku dobu nebolo možné do záchrannej akcie opätovne nasadiť leteckú techniku. „Po zlepšení sa poveternostných podmienok smeroval vrtuľník doplnený o horských záchranárov späť na miesto udalosti, odkiaľ postupne evakuoval ďalšie uviaznuté osoby,“ uviedli záchranári.

Starosta obce Ždiar Pavel Bekeš uviedol, že vyhlásená bola mimoriadna situácia. "Úhrn zrážok bol taký, že v histórii obce vyššia voda potokom nešla ako dnes. Máme strašne veľa škôd," dodal.

FOTO Bahenná lavína brala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

V Žďiari odstraňujú následky búrky 

 V obci Ždiar v okrese Poprad odstraňujú následky búrky. Aktuálne jedna skupina ľudí odstraňuje následky v obci, druhá bude robiť záchranné práce v Monkovej doline, kde došlo k tragickej udalosti. Po dohode so správcom toku a územia bude podľa starostu obce Pavla Bekeša známy ďalší postup prác. "Je tam všetko zničené," povedal starosta na margo udalosti v Monkovej doline.

"V obci boli zaplavené všetky prístupové cesty, upchaté priepusty, rigoly, voda išla tam, kde nemala ísť. Čistíme priepusty, cesty, vyťahujeme vodu z pivníc, upravujeme prístupové cesty a obecné cesty. Sú to záchranné práce, aby sa dalo fungovať. Potom začneme so zabezpečovacími prácami, to znamená to, čo je zničené, budeme opravovať," uviedol Bekeš s tým, že mimoriadna situácia trvá ešte do večera.

"Večer zasadne krízový štáb a ten rozhodne, čo ideme ďalej robiť, lebo ide víkend. Takže, budeme naďalej držať mimoriadnu situáciu alebo tretí stupeň," vysvetlil Bekeš a doplnil, že v obci pomáhajú všetci ľudia.

Viac o téme: ŽdiarMonkova dolinaBahenná lavína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu