Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Vláda sa bude zaoberať strategickými investíciami či skládkou v Hnúšti

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládny kabinet má na programe svojho stredajšieho rokovania viac ako 50 návrhov či informatívnych materiálov. Ministerstvo dopravy SR napríklad predložilo 16 návrhov na určenie investičných projektov výstavby a opráv diaľnic či železničných tratí za strategické investície. Rezort financií pripravil návrhy dodatkov o financovaní medzi Európskou investičnou bankou a Slovenskom, ale aj zdôvodnenie výšky hrubého dlhu SR či nesplnenia výdavkových limitov.

Vládny kabinet má taktiež poveriť ministerstvo životného prostredia ako príslušný rezort pre skládku priemyselného odpadu Pod Branzovou v Hnúšti. Určenie príslušného ministerstva je potrebné z dôvodu čerpania alokovaných finančných prostriedkov na riešenie problematiky envirozáťaží a zároveň je potrebné z dôvodu plnenia Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží. Od augusta by malo byť možné kúpiť aj na Slovensku jednodňovú diaľničnú známku za 5,4 eura. Vyplýva to z novely nariadenia o výške úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, o ktorom bude v stredu rokovať vláda. Cvičenie INEX 6 ukázalo 17 oblastí, v ktorých je potrebné prijať opatrenia na zlepšenie manažmentu mimoriadnych radiačných situácií.

Išlo napríklad o absenciu legislatívneho určenia zodpovednosti za nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi vzniknutými počas udalosti alebo chýbajúce zariadenie na meranie vnútorného ožiarenia osôb. Vyplýva to z hodnotiacej správy o vykonaní a vyhodnotení cvičenia, o ktorej budú v stredu ministri rokovať. Vláda má zároveň vymenovať novú podpredsedníčku Štatistického úradu (ŠÚ) SR, mala by ňou byť Ľudmila Ivančíková. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) bude v stredu rokovať aj o Pláne obnovy relevantných budov 2024, ktorý predložil minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD). Cieľom plánu je obnoviť tri percentá podlahovej plochy budov ústredných orgánov štátnej správy tak, aby dosiahli aspoň minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť . Na programe rokovania je aj návrh aktualizácie Akčného plánu Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií 2030 či návrh stanovenia strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027.

Viac o téme: SkládkaVládaRokovanieStrategické investície
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu