Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Motoristi, pozor! Nová povinná výbava pre všetky autá: Nie je všetko ružové, môže viac uškodiť, ako pomôcť

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Povinná výbava každého nového auta sa rozrastie. Jej súčasťou sa stane obmedzovač rýchlosti. Asistenčný systém známy aj ako ISA (Intelligent Speed Assistance), je povinnou súčasťou všetkých nových áut od júla 2024. Stojí za tým rozhodnutie Bruselu.

Európska únia prišla s týmto novým nariadením v záujme zvýšenia bezpečnosti v cestnej premávke. Portál Topspeed.sk však uvádza, že ich skúsenosti za posledné dva roky ukazujú presný opak. Systém podľa nich vodičov otravuje, robí mnoho chýb, často číta nesprávne limity MPR a keď je aktívny a dodržiavaný, vodič je v premávke skôr prekážkou než bezpečným faktorom. 

archívne video 

Policajná naháňačka na Kysuciach: Muž unikal policajtom (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Inteligentný obmedzovač rýchlosti sa stal povinnosťou vo všetkých novo schvalených autách pre európske cesty už od júla 2022. Teraz prichádza na rad druhá fáza tohto opatrenia a systému sa už nevyhne žiadne novoprihlasované auto. Systém vydáva upozornenie pre vodičov vždy, keď nedodržiava maximálnu rýchlosť na danom úseku cesty, prípadne môže aj aktívne zasiahnuť a obmedziť motoristu. „Nejde pritom len o spätné tlačenie plynového pedála smerom k vodičovi, ale systém môže v zmysle legislatívy EÚ i obmedziť výkon motora či dokonca začať brzdiť, hoci dupnutím po plyne ho má byť stále možné prekonať,“ uvádza portál.

„Pri systéme ISA zameranom na rýchlosť auta sa to však nekončí. Zoznam inteligentných asistentov v našich autách je čoraz dlhší. Nový míľnik od júla 2024 sa týka aj ďalších systémov v autách, ako sú napríklad asistent rozpoznania únavy vodiča, systém pre udržiavanie auta v jazdnom pruhu či napríklad asistent núdzového brzdenia,“ dodali.

Viac o téme: AutáŠoférovanieVodičiMotoristiObmedzovač rýchlosti Intelligent Speed Assistance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu