Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Prezident sa stretol so Stoltenbergom: Upozornil na deravú protivzdušnú obranu

Pellegrini sa v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom Zobraziť galériu (2)
Pellegrini sa v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom (Zdroj: TASR/Kancelária prezidenta SR)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg by mohol Slovensku vyjsť v ústrety pri zabezpečení protivzdušnej ochrany. Krátko pred pracovným stretnutím so šéfom Severoatlantickej aliancie to uviedol v piatok doobeda v Bruseli prezident SR Peter Pellegrini.

Prezident po skončení dvojdňového summitu EÚ pripomenul, že po bilaterálnych rokovaniach s troma najvyššími predstaviteľmi inštitúcií EÚ ho čaká ešte stretnutie s generálnym tajomníkom NATO, pričom pôjde v poradí o ich druhé stretnutie. Pellegrini v tejto súvislosti dodal, že šéfovia vlád a štátov sa na summite rozlúčili s holandským premiérom Markom Ruttem, ktorý vo funkcii vystrieda práve Stoltenberga od 2. októbra tohto roku.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Budeme hovoriť o 20-ročnom členstve Slovenska v NATO, chcem ho informovať, že Slovensko je zodpovedný spojenec a partner a že výška výdavkov na obnovu a modernizáciu ozbrojených síl dosiahne 2,11 percenta," načrtol Pellegrini hlavné témy rokovaní. Zároveň dodal, že počas vzájomného rozhovoru zdôrazní potrebu ochrany slovenského vzdušného priestoru, ktorý dnes nie je chránený ani raketovým systémom a ani iným vybavením.

Pellegrini sa v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom
Zobraziť galériu (2)
Pellegrini sa v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom  (Zdroj: TASR/Kancelária prezidenta SR)

"Budem ho žiadať, aby nám naznačil možnosti, kde by sme sa mohli dostať do kooperácie s niektorým so spojencov, ktorý by vedel dočasne poskytnúť svoje obranné systémy a umiestniť ich niekde v blízkosti východných hraníc Slovenska," povedal prezident. To by by podľa jeho slov zabránilo prieniku nejakej zblúdenej rakety alebo aj cieleným útokom tretej strany do nášho priestoru.

Viac o téme: StretnutieNATOJens StoltenbergPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu