Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Skvelá správa! Mnohí pacienti výrazne ušetria: Zdravotné poisťovne budú už čoskoro preplácať TENTO liek

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa už čoskoro rozšíri okruh liekov preplácaných z verejného zdravotného poistenia. Ušetria tak mnohí pacienti, ktorým diagnostikovali cukrovku. Zároveň kategorizačná komisia pre lieky na Ministerstve zdravotníctva schválila na júnovom zasadnutí pri viacerých liekoch rozšírenie indikačných kritérií.

"Kategorizačná komisia pre lieky na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR schválila na júnovom zasadnutí rozšírenie indikačných kritérií pre viaceré lieky a zaradila ďalší liek do zoznamu liekov preplácaných z verejného zdravotného poistenia,“ informovali z komunikačného oddelenia rezortu.

Od 1. septembra 2024 sa do zoznamu kategorizovaných liekov zaradí Rybelsus, určený na liečbu diabetes mellitus 2. typu. To znamená, že zdravotné poisťovne musia tento liek preplácať. Taktiež sa rozšíri indikácia lieku Jardiance na liečbu chronickej choroby obličiek a lieku Jakavi na imunologickú reakciu štepu proti hostiteľovi (GvHD). Liek Rinvoq bude k dispozícii pre pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.

archívne video

Ministerka zdravotníctva Dolinková prináša dobrú správu: Výstavba nemocnice v Martine sa môže rozbehnúť (Zdroj: Hlas-SD)

Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že  ak má byť liek kategorizovaný, držiteľ registrácie lieku musí podať ministerstvu zdravotníctva žiadosť o zaradenie lieku do Zoznamu kategorizovaných liekov. Rozhodnutie o podaní žiadosti o kategorizáciu lieku a konkrétnej indikácie je totiž plne v kompetencii držiteľa registrácie. Rezort zdravotníctva žiadosť posúdi a následne je predmetom rokovania kategorizačnej komisie.

V prípade splnenia zákonných podmienok môže následne ministerka rozhodnúť o zaradení lieku do Zoznamu kategorizovaných liekov.  Kategorizácia všetkých liekov sa na Slovensku vykonáva s ohľadom na finančnú stabilitu systému.

Viac o téme: LiekyMinisterstvo zdravotníctvaCukrovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu