Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

ZLÉ správy pre Slovákov: Po týždňoch poklesu ceny palív opäť stúpli! Dramatická zmena pri nafte, TOTO nás čaká

Cena benzínu vzrástla do závratných výšin: Za lacno už nenatankujete. Zobraziť galériu (8)
Cena benzínu vzrástla do závratných výšin: Za lacno už nenatankujete. (Zdroj: Getty Images, Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po niekoľkotýždňovom poklese sa karta obrátila a ceny palív začali opäť stúpať. A to až dvakrát počas týždňa. Najdramatickejší nárast pocítili majitelia naftových áut, ktorí zaznamenali až 5-centový nárast oproti minulému týždňu. Analytik upozorňuje, že rastu ani zďaleka nie je koniec a pred letom treba počítať s ďalším zdražovaním.

Aktuálne sa benzín na čerpacej stanici Slovnaft predáva za 1,607 eura za liter, čo je o zhruba 2 centy viac, ako v minulom týždni. Na rovnakej čerpačke sa ale nafta predáva za 1,530 eura za liter, čo je v porovnaní s minulým týždňom nárast až o 5 centov. Ešte začiatkom týždňa sa pritom tankovalo za 1,505 eura za liter nafty a 1,607 eura za liter benzínu. 

Na čerpacej stanici Shell, ale aj OMV natankujú motoristi benzín za 1,609 eura za liter a naftu za 1,539 eura za liter. Na čerpačke Orlen naďalej motoristi tankujú najlacnejšie, ceny sa držia po 1,6 eura za liter - liter benzínu stojí 1,587 eura a liter nafty 1,509 eura. 

ZLÉ správy pre Slovákov:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)
ZLÉ správy pre Slovákov:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)
ZLÉ správy pre Slovákov:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Ceny narástli, priznáva Štatistický úrad

Spotrebiteľské ceny benzínu 95 a motorovej nafty počas 24. týždňa 2024 nepatrne stúpli. Nástup letnej dovolenkovej sezóny tak zastavil päťtýždňový trend poklesov. Prémiový benzín 98 pokračoval v zlacňovaní už ôsmy týždeň za sebou (s jedinou výnimkou) a jeho cena klesla na najnižšiu hodnotu za päť mesiacov (od konca januára aktuálneho roka). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ZLÉ správy pre Slovákov:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Spotrebitelia počas 24. týždňa nakupovali liter benzínu 95 za 1,58 eura, čo bola o tretinu centa vyššia cena ako v predchádzajúcom týždni, a motorovú naftu za 1,477 eura za liter, čo bolo medzitýždenne viac o pol centa. Prémiový benzín 98 sa predával za 1,788 eura za liter, čo bolo o 0,2 centa menej ako pred týždňom. Ostatné pohonné látky zaznamenali rozdielne cenové výkyvy. Liter skvapalneného ropného plynu (LPG) sa predával za zvýšených 0,683 eura za liter a stlačený zemný plyn (CNG) bol na hodnote 1,601 eura za kilogram. Lacnejšie sa nakupoval skvapalnený zemný plyn (LNG), za kilogram spotrebitelia zaplatili 1,551 eura.

ZLÉ správy pre Slovákov:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Cena motorovej nafty bola v medziročnom porovnaní vyššia o 3,1 % a benzín 98 na porovnateľnej úrovni ako pred rokom, aktuálne sa kvalitnejší z benzínov predával o 0,8 % drahšie. Benzín natural 95 sa predával za rovnaké jednotkové ceny ako pred rokom. Cena plynu CNG bola o 6,8 % vyššia ako v 24. týždni roka 2023 a plyn LNG bol drahší o 5,9 %. Cena plynu LPG medziročne klesla o 1,9 %.

Čo nás čaká?

To, na čo by sme sa v najbližšom období mali pripraviť, prezradil analytik finančných trhov XTB Marek Nemky. Pripomenul, že ceny začali postupne rásť, pričom začali reagovať na prudký rast cien ropy na burze.

"Ceny ropy naďalej rastú a vymazali všetky straty, ktoré prišli po rozhodnutí OPECu zo začiatku mesiaca. V danom týždni ceny ropy vzrástli až o 3,77 % a dostali sa nad hranicu 82 dolárov. Táto cenová reakcia prichádzala po vyššej revízii dopytu od energetických inštitúcii a agentúr IEA a EIA na tento rok. Ceny aj v tomto týždni pokračujú v raste a nachádzajú sa o 2,92 % vyššie, teda na cene 85 dolárov. Takéto ceny sme naposledy videli koncom apríla, kedy sa cena benzínu na Slovensku pohybovala na úrovni 1,65 €/l a cena nafty na úrovni 1,54 €/l," vysvetlil Nemky.

ZLÉ správy pre Slovákov:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Ako dodal, rast cien bol primárne ťahaný postupným príchodom motoristickej sezóny, ale taktiež aj zvýšeným geopolitickým napätím na Blízkom východe. Konflikt Izraela s Gazou postupne prerastá na severnú hranicu, kde práve teroristická skupina Hizbaláh útočí na Izrael z dôvodu vyjadrenia podpory Hamásu. Zvýšené napätie je možné pozorovať aj pri konflikte Ruska s Ukrajinou, pretože Ukrajina naďalej útočí na ruskú energetiku a rafinérie, ktoré môžu ohroziť globálnu rovnováhu na trhu.

"Veľkoobchodné ceny v Rotterdame sa pohybujú podobne, ako ceny ropy na burze. V súčasnosti však o čosi rýchlejšie rastú ceny nafty, keďže pravdepodobne po benzíne nie je tak vysoký dopyt a marže na benzíne postupne klesajú. Navyše vidíme zvýšené napätie v Rusku, čo môže mierne ohroziť práve zásoby a export nafty. V súčasnosti je tak výhľad pre ceny pohonných hmôt je ich pokračujúci rast. Motoristická sezóna nám postupne začína a dno cien pohonných hmôt sme tak už pravdepodobne na najbližšie 2 mesiace videli," uzavrel. 

Ceny ropy rastú

Ceny ropy sa v piatok ráno výraznejšie nezmenili, za celý týždeň však už druhýkrát po sebe smerujú k zisku. Trh reagoval najmä na správu o poklese zásob v USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa v piatok o 7.26 h SELČ predával po 82,17 USD (76,66 eura). To bolo o 60 centov alebo 0,74 % viac ako deň predtým na konci obchodovania. Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o päť centov alebo 0,06 % na 85,66 USD za barel. Od začiatku mesiaca si oba kontrakty pripísali zhruba 5 % a ich cena dosiahla najvyššiu úroveň za viac ako sedem týždňov.

ZLÉ správy pre Slovákov:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Federálny úrad pre energetické informácie (EIA) vo štvrtok (20. 6.) oznámil, že zásoby ropy v USA sa 14. júna 2024 znížili o 2,55 milióna barelov. Tento údaj prekonal odhady trhu, ktorý očakával ich pokles o dva milióny barelov. Americké ministerstvo práce zase oznámilo, že počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa za sedem dní do 15. júna znížil len o 5000 na 238.000 z revidovaných 243.000 týždeň predtým. To opäť signalizovalo, že trh práce zostáva stále napätý napriek zvýšeným úrokovým sadzbám americkej centrálnej banky.

Viac o téme: Štatistický úradCeny pohonných hmôtCeny palívMarek Nemky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu