Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Kúpacia sezóna je tu! Zverejnili ZOZNAM vôd určených na kúpanie: Pribudli TRI nové lokality

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA - Máme tu už leto a k nemu neodmysliteľne patrí voda, kúpaliská či prírodné jazerá. Milovníci prírodných kúpalísk si tento rok prídu na svoje ešte viac. Úrad verejného zdravotníctva SR pridal v roku 2024 do zoznamu vôd určených na kúpanie ďalšie tri lokality. Sú nimi Palcmanská Maša, jazero Klinger a Belianske jazero. Na Slovensku tak v zmysle vodného zákona máme vyhlásených celkovo 35 takýchto lokalít.

archívne video

Prevzatie rádioaktívneho odpadu na Úrade verejného zdravotníctva v Žiline (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Prírodné vodné plochy pre rekreačné kúpanie sú počas letnej kúpacej sezóny najviac využívané vody určené na kúpanie (VUK). Platí to pre tie, ktoré majú dlhodobo vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie, nebol pre ne trvalo vydaný zákaz kúpania sa alebo trvalé odporúčanie nekúpať sa a sú súčasťou chránených území SR. Informuje o tom Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Dodáva však, že to neznamená, že iba 35 lokalít zaradených medzi VUK je počas kúpacej sezóny vhodných na kúpanie. "Vyhovujúcu kvalitu vody môžu mať aj iné prírodné vodné plochy s prevádzkovateľom alebo bez neho, ktoré počas kúpacej sezóny úrady verejného zdravotníctva kontrolujú pravidelne," vysvetľuje.

Kúpacia sezóna je tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Rozdiel medzi vodami určenými na kúpanie a ďalšími prírodnými vodnými plochami je, že VUK hodnotia odborníci nielen na základe národných, ale aj európskych požiadaviek. O výsledkoch hodnotenia následne SR každoročne informuje Európsku komisiu. "VUK v zmysle vodného zákona vyhlasuje všeobecne záväznou vyhláškou príslušný orgán štátnej vodnej správy. Ich zoznam každoročne prejde aktualizáciou ešte pred začiatkom kúpacej sezóny," dodáva odbor hygieny, čo znamená do 15. júna 2024.

 

VUK tvoria na Slovensku približne tretinu prírodných vodných plôch využívaných na kúpanie. Sumárnu celoslovenskú správu o aktuálnej pripravenosti všetkých prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk na kúpaciu sezónu 2024 zverejní Úrad verejného zdravotníctva SR koncom júna 2024 na svojom oficiálnom webovom sídle. Následne do polovice septembra 2024, teda do konca oficiálnej kúpacej sezóny, bude ÚVZ SR každý piatok zverejňovať týždenné aktualizácie.

Kúpacia sezóna je tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)
Kúpacia sezóna je tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Viac o téme: KúpanieÚrad verejného zdravotníctvaPrírodné jazerá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu