Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

VIDEOROZHOVOR Líder Hlasu o prvom videu Fica po atentáte: Strelcovi odpustil, no odpustiť neznamená zabudnúť

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (5)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Výsledky vyšetrovania atentátu na premiéra Fica budú známe o niekoľko mesiacov. Hoci je dnes útok kvalifikovaný ako trestný čin úkladnej vraždy v štádiu pokusu, je možné, že sa v krátkej dobe zmení na trestný čin terorizmu, hovorí minister vnútra. Dôvod, prečo sa voľba predsedu parlamentu odkladá až po prázdninách, je osobná prítomnosť Roberta Fica. „V politike však musí platiť vzájomný rešpekt a dohody. Pre mňa ako člena koalície je hlavnou bibliou koaličná zmluva. Podpísaná bola na základe výsledkov parlamentných volieb. Strana SNS získala viac ako 5 percent a my takmer 15 percent,“ jasne odkázal nový šéf Hlasu – SD Matúš Šutaj Eštok ambíciám koaličného partnera.

VIDEOROZHOVOR

Hlas – SD skončil v parlamentných voľbách tretí a je súčasťou koalície. Prezidentské voľby vyhral váš kandidát Peter Pellegrini. V eurovoľbách ste však získali len jeden mandát z 15. Nie je to málo?

  • Áno, výsledok mohol byť aj lepší. Je však potrebné rozlišovať, že Slováci si volili svoje zastúpenie v Európskom parlamente. Atmosféra, ktorá na Slovensku bola aj v kontexte atentátu, dala do úzadia európsku kampaň. Ľudia išli k urnám a vyjadrili pomyselnú  podporu premiérovi, ktorý bol obeťou atentátu.

Ste sklamaný z výsledku?

  • Ani nie. Sme nováčikom na politickej scéne. Prvé regionálne voľby sme predsa vyhrali. Máme najväčší počet starostov, primátorov a komunálnych poslancov. V parlamentných voľbách sme ako nová strana skončili s najlepším historickým výsledkom. Rovnako sa nám podaril zisk Prezidentského paláca. Na druhej strane je to signál, že máme viac pracovať v štruktúrach strany.

Na billbordoch ste po atentáte nemali tváre, ale krvou zafŕkanú vlajku. Bolo to podľa vás vhodné? Neurobil to ani Smer - SSD, ktorého predseda bol postrelený...

  • Chceli sme apelovať na Slovensko. Nebolo to súčasťou európskej kampane. V celospoločenskej atmosfére sme mali billboardy o tom, že Slovensko je zranenou krajinou. Chceli sme vyslať apel nielen politikom, novinárom, ale všetkým ľuďom, že máme len jednu krajinu, jedno Slovensko a chceme tu žiť spoločne. Ľudí to šokovalo, ale Slovensko po atentáte na premiéra ostalo zranenou krajinou a je tu stále nevypočutá výzva, že sa musíme zjednotiť, spojiť a prejsť sebareflexiou. Niekto už ňou prešiel a niekto ešte nie. To bol cieľ kampane. Na Slovensku chceme žiť všetci spoločne. Peter Pellegrini to hovoril v kampani pred prezidentskými voľbami. Pokračovali sme v jeho odkaze. Želáme si, aby sa každému na Slovensku bez ohľadu na názor a politické presvedčenie žilo dobre, pokojne a v mieri. Je to obrovská výzva aj pre novozvoleného prezidenta. Sú do neho vkladané veľké očakávania.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (5)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Hovoríte o zmieri v spoločnosti. Hovoria to aj vaši koaliční partneri?

  • Časť určite áno. Pamätáte si našu spoločnú tlačovku s podpredsedom vlády Robertom Kaliňákom. Nebúchali sme do stola, nezvolávali sme bezpečnostnú radu a nevypínali sme médiá. Prišli sme s ponukou na zastavenie nenávisti. Boli sme svedkami toho, že časť verejnosti schvaľovala tento bezprecedentný útok na premiéra. Ďalšia časť začala šíriť obrovskú nenávisť. Preto sme prišli s výzvou, aby sme zastavili špirálu nenávisti. Prebieha vyšetrovanie v tejto veci, počkajme si na závery a potom robme politické konzekvencie.

Myslíte si, že Robert Fico so svojím videom upokojil situáciu na Slovensku, alebo naopak, podnietil ešte viac atmosféru, ktorá bola pred atentátom?

  • Neporozumel som vyjadreniam takmer všetkých opozičných politických lídrov, ktorí kritizovali Roberta Fica. Ja neviem, čo od neho čakali?! Že sa postaví s napnutou hruďou a povie, že si zaslúžil aj výstrely do srdca?! Čo mal povedať?! Chcel by som vidieť ich, keby boli na mieste premiéra, ktorý si tým všetkým prešiel. Odpustil strelcovi. Odpustiť však neznamená zabudnúť. Nemôžeme predsa zabudnúť na to, že to bola dlhodobá politika opozície, ktorá dostala spoločnosť do takéhoto stavu. To sa nestalo samo od seba. To sa stalo pričinením každého, kto na politickej scéne funguje. Niekoho viac, niekoho menej. Viete, kedy sa začali stavať šibenice a rakvy. Kto tu kričal na námestí, že pozor pán Fico, lebo narazíte. To nebol Igor Matovič, ale predseda PS.

Slová o narazení bola metafora.

  • Vtedy sa to mohlo zdať ako metafora, ale spätne sa ukazuje, na čo je dobrý takýto slovník. Predseda SaS kričal na námestí, že Fico musí skončiť vedľa Kočnera v base. Politici sú tí, ktorí majú niekoho zatvárať alebo mu hroziť, že musí byť zastavený?! Na zastavenie akéhokoľvek politika slúžia demokratické parlamentné voľby. Tie sme na Slovensku mali pred pol rokom.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (5)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Robert Fico vo videu povedal, že nemám dôvod si myslieť, že išlo o útok osamelého pomätenca. Z akých informácií vychádzal? Mal nejaké informácie z rezortu vnútra?

  • Vyšetrovanie beží pod dozorom generálnej prokuratúry. Nemôžem vám povedať žiadne nové informácie. Do vyšetrovania nezasahujem. Majú moju plnú podporu. K dnešnému dňu bolo vyše 150 výsluchov. Je medzinárodné dožiadanie a spolupráca. Keď som bezprostredne v ten deň vystúpil, moja informácia bola, že išlo o jedného útočníka, ktorý na tom mieste útočil. Že sa nemusia báť, že za ním boli aj ďalší. Stále sa prešetruje to, či pôsobil v rámci nejakej skupiny. Stále platí aj to, čo povedal generálny prokurátor, že dnes je to kvalifikované ako trestný čin úkladnej vraždy v štádiu pokusu, ale je tu aj možná teória, že sa to v krátkej dobe prekvalifikuje na trestný čin terorizmu. Nebol to útok na Roberta Fica za to, že by vám zobral čerešne, ale za to, že vykonával funkciu predsedu vlády. Samotný atentátnik útočil, lebo nesúhlasil s politikou tejto vlády. Preto zobral zbraň a strieľal.

Urobili ste ako politici dosť na upokojenie situácie po atentáte? Bez ohľadu na to, či ste koaliční alebo opoziční politici?

  • Nemyslím si, že sme to urobili. Časť z nás áno a časť nie. Tri dni po atentáte sa postavilo najväčšie zlo Igor Matovič, keď hovoril, že minister vnútra zabezpečil atentát Robertovi Ficovi. Vtedy nepochopil absolútne nič. Ani pozvanie za okrúhly stôl. Som presvedčený, že politici a aj médiá musia prejsť sebareflexiou. Aj koaliční politici, ktorí dehonestujúco kričali na prezidentku, prešli nejakou sebareflexiou. No nepočul som od predsedu SaS ospravedlnenie, keď sfanatizovaný kričal, že Fico musí zhniť v base. Ani niektoré médiá nepovedali, prepáčte, lebo sme klamali.

Stali ste sa predsedom Hlasu – SD namiesto Petra Pellegriniho. Ten vystupoval umiernenejšie. Vo svojom vystupovaní ste ostrejší a ráznejší. Ako bude vyzerať Hlas – SD pod vaším vedením?

  • Hlas – SD už nie je politickým startupom. Prešli sme viacerými krstami. Od komunálnych, parlamentných až po prezidentské voľby. Sme suverénnou stranou, ktorá musí mať rešpekt. Mojím úprimným záujmom je, aby sa na Slovensku žilo lepšie. Je pravdou, že niekedy musíte byť v politike aj ráznejší. Vo svojich vyjadreniach som jednoznačný. Nerád strácam čas, keď vidím, že máme štyri roky a nechcem stratiť dôveru ľudí. Chcem, aby Hlas – SD bol tou hlavnou politickou silou, ktorá ľuďom na Slovensku pomôže.

Budete rovnako rázny aj pri Andrejovi Dankovi a jeho ambíciách stať sa predsedom parlamentu?

  • V politike musí platiť vzájomný rešpekt a dohody. Pre mňa ako člena koalície je hlavnou bibliou koaličná zmluva. Podpísaná bola na základe výsledkov parlamentných volieb. Strana SNS získala viac ako 5 percent a my takmer 15 percent, čo je trikrát viac, a strana Smer – SSD 23 percent. Nesieme zodpovednosť za 7 kľúčových rezortov a vedenie parlamentu. Taká je dohoda a je platná. Od našich partnerov chceme len vzájomný rešpekt a platné dohody. Ak chce niekto otvárať koaličnú zmluvu, tak sa poďme o tom baviť.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (5)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Chcete sa o tom baviť?

  • Nevidíme dôvod, aby sme sa o niečom bavili. Ak bude zo strany našich partnerov požiadavka, rozhovoru nepovieme nie. Naša pozícia je aktuálne daná. Chceme niesť zodpovednosť, ktorú máme a pracovať pre ľudí. To nie je o prideľovaní si flekov. Nesieme zodpovednosť za sociálne veci, za zdravotníctvo, eurofondy. Ako predseda strany nesiem zodpovednosť za bezpečnosť tejto krajiny. V zmysle koaličnej zmluvy nesieme zodpovednosť za to, že Hlas – SD bude nominovať predsedu parlamentu. Ak s tým má niekto problém, nech príde a povie, že nechce niesť zodpovednosť za konkrétnu vec, lebo to nezvláda a chce niesť zodpovednosť inde. Potom je to o otvorení koaličnej zmluvy. Hlas – SD však takúto ambíciou nemá. Ctíme si dohody a platí podaná ruka, ktorú sme si na začiatku volebného obdobia podali.

Cítite sa pod tlakom zo strán SNS a Smeru - SSD, ktoré dali za pravdu Andrejovi Dankovi, aby sa otvorila koaličná zmluva a mal by byť zvolený za predsedu parlamentu?

  • Nechcem, aby to vyznelo zle, ale sám som sa mohol cítiť pod tlakom, keď som nastúpil na ministerstvo vnútra. Keď som partiu kovbojov odvolal z Policajného zboru a vyhrážali sa mi trestnými oznámeniami. Ani vtedy som sa necítil pod tlakom. Rovnako dnes necítim tlak, lebo verím, že nás koaliční partneri rešpektujú. Tak ako ja rešpektujem pána Danka, Fica, Kaliňáka. Na poslednej koaličnej rade sme sa pýtali, či rešpekt stále platí.

Nemá Andrej Danko príliš vysoké ambície vzhľadom na výsledok volieb?

  • Ambície sú prirodzené u každého. Výsledok je však daný parlamentnými voľbami a rozdelením postov po voľbách. Riešenie je úplne jednoduché, rešpektovať platné dohody a pracovať pre ľudí. Keď sa budeme neustále cykliť a baviť sa, kto kde má byť... Pre toto nás ľudia nevolili.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (5)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Voľbu predsedu NR SR ste odsunuli po prázdninách. Zatiaľ nechcete ustúpiť. Zotrváte na svojom postoji aj po lete?

  • Na poslednej koaličnej rade sme sa dohodli, že počkáme aj na predsedu Smeru – SSD Roberta Fica a tam sa ako traja rovnocenní partneri dohodneme, aby sme pokračovali vo vládnej koalícii. Z môjho pohľadu táto vládna koalícia nemá alternatívu.
Viac o téme: AtentátRobert FicoMatúš Šutaj EštokHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu