Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Trestný čin hanobenia štátnych symbolov sa nezavedie: Poslanci odmietli novelu týkajúcu sa sexuálnej výchovy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Trestný čin hanobenia štátnych symbolov Slovenskej republiky a symbolov Európskej únie sa nezavedie. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu Trestného zákona z dielne poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

"V súčasnosti je hanobenie štátnych symbolov SR posudzované ako trestný čin výtržníctva, ale hanobenie symbolov EÚ nie je trestnoprávne explicitne upravené," zdôvodnili svoj návrh poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Poukázali na problém pálenia vlajky EÚ. V minulosti bolo podľa nich posudzované ako trestný čin výtržníctva, neskôr ho preklasifikovali len ako priestupok.

archívne video

SaS nepovažuje nové 13. dôchodky za sociálne ani solidárne (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hornú hranicu trestnej sadzby navrhli na tri roky, podobne ako pri trestnom čine výtržníctva. Pripomenuli, že vlajka Únie je jeden z jej najvýznamnejších symbolov a jej ochrana je znakom rešpektu k európskym hodnotám aj záväzkom voči spoločnému projektu európskej integrácie.

Poslanci odmietli Vašečkovu novelu týkajúcu sa sexuálnej výchovy

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu školského zákona z dielne Richarda Vašečku (klub Slovensko, za ľudí, KÚ). Týkala sa úpravy sexuálnej výchovy v školách, Vašečka navrhoval podmieniť výchovu a vzdelávanie v tejto oblasti informovaným súhlasom rodičov. Argumentoval právami rodičov, napríklad právom vychovávať deti v zhode s vlastným náboženským a filozofickým presvedčením.

Trestný čin hanobenia štátnych
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

V zákone poslanec navrhoval doplniť ustanovenie, aby škola vopred informovala rodiča o plánovanej sexuálnej výchove, a to o obsahu, metodike a cieľoch výchovy, učiteľoch a prizvaných lektoroch, ale aj o edukačných publikáciách, ktoré by sa mali použiť. Ak by rodič neudelil informovaný súhlas s výchovou, škola by musela zabezpečiť pre dieťa náhradnú činnosť.

Viac o téme: HanobenieSymbolySexuálna výchovaNovelaTrestný činNRSRRichard Vašečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu