Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Tržby podnikov priemyslu sa v apríli 2024 medziročne zvýšili o 9,1 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tržby podnikov priemyslu, kľúčového odvetvia ekonomiky, sa v apríli 2024 medziročne zvýšili o 9,1 % (v stálych cenách), opäť rástli po piatich mesiacoch poklesov. Tržby stúpli aj v medzimesačnom porovnaní (po očistení od sezónnych vplyvov) vo väčšine odvetví, najvýraznejšie v stavebníctve o 5,5 % a v priemysle o 5,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Aprílové tržby vo vybraných trhových službách medziročne stúpli o 10 %, čím sa dynamika ich rastu oproti marcu 2024 takmer zdvojnásobila. V podnikoch dopravy a skladovania sa po marcovej stagnácii rast tržieb opäť aktivoval a medziročne stúpli o 7,1 %. Stavebným podnikom v apríli 2024 tržby medziročne klesli o 0,4 %, čo bolo najpomalšie tempo poklesu za posledných osem mesiacov. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach medziročne stúpli o 8,3 %, takže po marcovom výraznom spomalení v apríli 2024 svoje tempo rastu opäť stabilizovali.

archívne video

Vyjadrenie Martina Nemkyho, predsedu Štatistického úradu SR k pripravenosti ŠÚ SR na eurovoľby (Zdroj: Štatistický úrad)

Tržby stúpli aj v medzimesačnom porovnaní (po očistení od sezónnych vplyvov) vo väčšine odvetví, najvýraznejšie v stavebníctve o 5,5 % a v priemysle o 5,2 %. Rast zaznamenali aj podniky pôsobiace v informačných a komunikačných činnostiach o 1,8 %, ako aj vo vybraných trhových službách o 0,6 %. Nižšie tržby ako v marci zaevidovalo len odvetvie dopravy a skladovania, a to o 0,7 %.

V súhrne za prvé štyri mesiace roku 2024 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne stúpli vo vybraných trhových službách o 6,6 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 6,3 %, v doprave a skladovaní o 2,9 %. Naopak, kumulatívne tržby klesli v stavebníctve o 6,1 % a priemysle o 2,8 %.

Viac o téme: AprílPodnikyTržbyŠtatistický úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu