Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Novela zákona o Fonde na podporu umenia prinesie spravodlivejšie hodnotenie projektov, uviedla Šimkovičová

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Novela zákona o Fonde na podporu umenia (FPU) bude znamenať podporu zmysluplných projektov na základe transparentnejšieho a spravodlivejšieho posudzovania. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) to uviedla v reakcii na v utorok (11. 6.) definitívne schválenú novelu zákona o verejnoprávnom fonde.

Legislatívne úpravy prinesú podľa ministerky aj systémovú pomoc a rozvoj kultúrnej infraštruktúry v regiónoch. "Na túto sumu bude vyčlenených 10 miliónov eur, o ktoré sme rozpočet fondu navýšili," upozornila ministerka.

archívne video

Tlačová konferencia strany SNS k RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Posilnenie právomocí rady so zastúpením nominantov ministerstva kultúry považuje za absolútne prirodzený a legitímny krok, vzhľadom na verejné zdroje, s ktorými fond narába. Pripomenula, že v zmysle novely sa rozšíri aj podiel z príspevku štátu, ktorý môže byť použitý na priority určené rezortom kultúry. Vyšší bude aj percentuálny podiel z určených príjmov fondu na jeho vlastnú prevádzku.

Poslanci prelomili veto prezidentky

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia. O poskytnutí peňazí z fondu tak bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné.

Počet členov rady sa zvýši z deviatich na 13. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona. Novela má byť účinná od 1. augusta. Prezidentka novelu vrátila poslancom na opätovné prerokovanie s tým, že v nej vidí rozpor s ústavou.

Viac o téme: ZákonMartina ŠimkovičováFond na podporu umeniaMinisterka kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu