Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Opatrenia v akčnom pláne majú zlepšiť situáciu ľudí bez domova

Erik Tomáš
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Každý človek bez domova by mal mať možnosť za poskytnutia primeranej podpory v primeranom čase riešiť svoju situáciu, získať cenovo dostupné bývanie a začleniť sa do života. Vyplýva to z návrhu Akčného plánu na roky 2024 - 2026 k Národnej koncepcii prevencie a ukončovania bezdomovstva, ktorý v stredu schválila vláda. Predložil ho minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Ukončovanie bezdomovstva predstavuje súbor opatrení, ktoré smerujú k podpore opätovného získania a udržania bývania pre ľudí bez domova a predchádzaniu straty domova u ľudí v rizikových situáciách, nový prístup k riešeniu bezdomovstva. Na jednej strane totiž mnohé doterajšie opatrenia pomoci ľuďom bez domova ani neboli výslovne zamerané na túto cieľovú skupinu. Zároveň neboli jednoznačne zacielené a systémovo prepojené," uviedol predkladateľ.

archívne video

Martin: Rozdávanie balíčkov pre ľudí bez domova (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Koncepcia obsahuje niekoľko opatrení, na ktoré nadväzujú jednotlivé aktivity a merateľné ukazovatele. Jedným z nich je vytvorenie systému prevencie straty domova a identifikácie ohrozených osôb prostredníctvom poradených aktivít. Medzi aktivitami je aj preskúmanie možnosti zavedenia mechanizmu informovania dlžníkov o možnosti poradenstva.

Vypracovaný by mal byť aj návrh legislatívnych zmien, ktoré by mali zabezpečiť systematické zvyšovanie dostupnosti bývania pre ľudí v núdzi. Zlepšiť by sa mala napríklad aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti pri chronických ochoreniach u ľudí bez domova.

Zamestnateľnosť a zamestnanosť by mali byť podporené prostredníctvom finančného príspevku zamestnávateľovi, s možnosťou využitia mentorovaného zapracovania vrátane podpory. Ďalšou z aktivít je zlepšenie prípravy na osamostatňovanie sa mladých dospelých po ukončení starostlivosti v Centrách pre deti a rodiny.

"Plnenie opatrení akčného plánu bude každoročne vyhodnocované zodpovednými subjektmi a jednotlivými nositeľmi úloh. Akčný plán koncipuje úlohy v súlade s ďalšími súvisiacimi národnými rámcovými strategickými dokumentmi, ako aj inými medzinárodnými záväzkami," uzavrel predkladateľ s tým, že cieľom plánu je zabezpečiť realizáciu minimálne jedného konkrétneho opatrenia v každej z identifikovaných oblastí.

Viac o téme: OpatreniaErik TomášVláda SRAkčný plánBezdomovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu