Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

PRIESKUM Tvrdý odkaz po atentáte na Fica: TOTO sú dôvody, že k nemu prišlo! Zle obišla najmä dvojica politikov

(Zdroj: TASR/Ján Krošlák, Profimedia)

BRATISLAVA - K spáchaniu atentátu na premiéra Roberta Fica podľa ľudí najviac prispelo správanie a spôsob vyjadrovania opozičných politikov, organizovanie protivládnych demonštrácií a mainstreamové médiá. Svoju úlohu mohli zohrať aj nenávistné prejavy na sociálnych sieťach. K upokojeniu napätej situácie v spoločnosti po atentáte najviac prispeli Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu ta3, ktorý bol uskutočnený v dňoch 24. až 28. mája 2024 na vzorke 2 400 opýtaných. Až 61,6% respondentov uviedlo, že k spáchaniu atentátu najviac prispelo správanie opozičných politikov. Podľa 56,3% ľudí za to sčasti môže organizovanie protivládnych demonštrácií a 55,4% uviedlo ako odpoveď aj mainstreamové médiá. Sociálnym médiám pripisuje podiel viny 53,7% opýtaných.

Viac ako polovica respondentov si navyše myslí, že nenávistné prejavy na sociálnych sieťach prispievajú k tlaku, ktorý by mohol vyústiť do podobného činu a viac ako dve tretiny sú presvedčené, že štát by mal razantnejšie postupovať proti prejavom neznášanlivosti a nenávisti na sociálnych sieťach.

Matúš Šutaj Eštok pred rokovaním Bezpečnostnej rady SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kto zvládol komunikáciu s verejnosťou najlepšie?

V prieskume tiež zisťovali, ktorý z politikov podľa občanov zvládol komunikáciu s verejnosťou po atentáte a prispieva k upokojeniu napätej situácie v spoločnosti. Najčastejšou odpoveďou bol Peter Pellegrini s 22,3 percentami. Nasleduje Zuzana Čaputová (18,9%) a Matuš Šutaj Eštok (13,1%). Najmenej ľudí si myslí, že k upokojeniu prispieva predseda SNS Andrej Danko a šéf hnutia Slovensko Igor Matovič.

archívne video

Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po atentáte na Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Premiéra vážne postrelil 71-ročný muž po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej, ktoré bolo 15. mája.

Viac o téme: AtentátSociálne sietePrieskumPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu