Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

AKTUÁLNE Polícia dala Blahovi za pravdu: NAKA zastavila trestné stíhanie podpredsedu parlamentu

(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Polícia SR)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra zastavila trestné stíhanie voči podpredsedovi parlamentu Ľubošovi Blahovi za prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Polícia vyšetrovala video, v ktorom Blaha vo svojej kancelárii zvesil portrét prezidentky Zuzany Čaputovej a nahradil ho obrazom komunistického predstaviteľa Che Guevaru. NAKA si v prípade nechala vypracovať znalecký posudok a napokon dala za pravdu poslancovi Smeru.

archívne video

Video Ľuboša Blahu, ktoré zožalo kritiku opozície po tom, ako si začal robiť "poriadok" v kancelárii (Zdroj: Telegram/Ľuboš Blaha)

Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa dlhodobo netají svojím obdivom k radikálnemu predstaviteľovi kubanskej revolúcie Che Guevarovi. Trestné oznámenie podal na poslanca ešte minulý rok historik Patrik Dubovský a vo veci bolo začaté trestné stíhanie. To bolo ale koncom marca zastavené.

„Keďže oznamovatelia v zákonnej lehote nepodali sťažnosti proti uzneseniu o zastavení trestného stíhania, toto rozhodnutie je právoplatné,“ informoval Aktuality policajný hovorca Roman Hájek.

Znalecký posudok

NAKA si v tomto prípade nechala vypracovať aj znalecký posudok, podľa ktorého bol kubánsky revolucionár rozporuplnou postavou, ktorá mala nielen kritikov, ale aj mnohých významných obdivovateľov. „Skutočnosť, že niekto zverejní podobizeň Ernesta Che Guevaru, ešte sama o sebe neznamená, že po všetkých stránkach napĺňa znaky niektorého trestného činu extrémizmu,“ napísal podľa Aktualít vyšetrovateľ v uznesení a dal tak poslancovi za pravdu. 

Iná situácia by podľa polície bola, ak by z Blahových úst odzneli výroky, ktoré by Che Guevaru oslavovali v súvislosti so zločinmi, ktorých sa dopustil. „NAKA mi dala kompletne za pravdu. Che Guevara nie je žiaden symbol totality, presne ako som celý čas hovoril,“ uviedol Blaha na sociálnej sieti Telegram.

Po zverejnenom videu svoju chybu priznal

Peter Pellegrini ešte v novembri minulého roka ako predseda parlamentu označil po zverejnenom videu konanie Ľuboša Blahu za detinské a trápne. Zároveň ocenil, že ho podpredseda parlamentu kontaktoval a označil svoje správanie za chybu, pričom svoj čin nepovažuje za najšťastnejší.

Viac o téme: Trestné stíhanieChe GuevaraĽuboš BlahaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu