Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Michelko kritizoval knihu, citoval vulgárne pasáže! Potom prišlo prekvapenie: Vydalo ju jeho vydavateľstvo

Roman Michelko
Roman Michelko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Pohoršila ho kniha, pod ktorej vznik sa podpísal aj on sám. Poslanec za SNS Roman Michelko v parlamente čítal úryvky z knihy Blaho od Dalimíra Stana, pričom si vybral úryvky obsahujúce vulgarizmy. Poslanec sa oduševnene rozčuľoval a tvrdil, že podobné diela by nemali mať nárok na podporu z verejnoprávnej inštitúcie. O to väčším prekvapením bolo, keď sa neskôr ukázalo, že vyšla vo vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov, v ktorom bol Michelko štatutárom.

Michelko na „problémovú“ knihu poukázal v rozprave k novele zákona o Fonde na podporu umenia. Podľa neho by totiž podobné diela nemali mať nárok na podporu z verejnoprávnej inštitúcie. Michelko zacitoval niektoré pasáže knihy, v ktorých bol použitý farbistejší slovník. Tieto pasáže ironicky označil za ukážku „vysokého umenia“.

Poslanec Roman Michelko (SNS) čítal v parlamente úryvky z knihy Blaho od Dalimíra Stana (Zdroj: Facebook/Slávka Henčeková)

Pravdou však je, že knihu vydal Spolok slovenských spisovateľov minulý rok. Upozornila na to novinárka Iris Kopcsayová. Roman Michelko vo vydavateľstve pritom figuroval v tom čase ako štatutár. Odborná komisia dokonca navrhla na základe rozhodnutia riaditeľa FPU podporiť túto knihu spolu s ďalšími štyrmi knihami z rovnakého vydavateľstva sumou 15-tisíc eur.

V knižke sa z času na čas môže vyskytnúť každé slovo

K výhradám, ktoré mal Michelko, sa vyjadrila aj spisovateľka Veronika Šikulová, ktorá poslanca nešetrila. Pán Michelko, v knižke sa z času na čas môže vyskytnúť každé slovo. Aj slovo h**no, p**a aj k**ot, a aj sa v nej môže ísť niekedy niekto vy**ať. Tak sa predsa kvalita literatúry neposudzuje. Písanie je štýl, spôsob existencie, nazerania na svet... Niekto má bohatšiu, iní chudobnejšiu slovnú zásobu, no spisovateľ má a môže písať aj veľmi škaredé veci a má a môže písať aj veľmi pekné veci, môže používať slang, argot, žargón, nárečové slová, nadávky, môže tak napísať aj celú knižku, otázne je, či to nebude na knižku málo, lebo rukopis, ktorým ste triasli slovenskému národu v národnej rade nad hlavami dobrý nebol. Národná literatúra nebude dobrá, keď v nej niekto bude bežať ostrou lúkou s valaškou v kroji, národná môže byť aj kvôli jazyku, jeho ustavičnému udržiavaniu a oprašovaniu, jeho rozvíjaniu. Predpokladám, že vám je ľúto, že niektorý váš rukopis nebol vydaný alebo podporený a vnímate to ako krivdu, no nemôžete teraz zlikvidovať spisovateľov, ktorým sa povedzme darilo viac len za to, že vám sa nedarilo,“ odkázala.

Zmeny vo verejnoprávnych podporných fondoch

Pri zmenách vo verejnoprávnych podporných fondoch chcú predkladatelia posilniť kontrolnú právomoc štátu, v rámci Fondu na podporu umenia by sa rozhodovacia právomoc o pridelení dotácií mala preniesť z hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu s prevahou zástupcov rezortu kultúry.

Opozícia navrhované zmeny vníma ako snahu politicky ovládnuť a diktovať kultúrny obsah. Spolu s kultúrnou obcou vidí v návrhoch priame ohrozenie nezávislosti kultúry a umenia.

Koalícia nevyhnutnosť zmien vo fungovaní fondov vysvetľuje priznávanou nespokojnosťou s ich doterajším fungovaním, v súčasnom systéme rozhodovania o dotáciách vníma aj preferenciu istej časti kultúry a umenia, ktorá vedie k prípadom "do očí bijúcich absurdít".

Viac o téme: KnihaRoman Michelko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu