Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Prokuratúra uspela s dovolaním v korupčnej kauze exsiskára Gašparoviča a expolicajta Vičana

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Odvolací senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa bude musieť opätovne zaoberať korupčnou kauzou expríslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia dovolacieho senátu, ktorý vyhovel dovolaniu prokurátora a zrušil rozsudok Najvyššieho súdu SR z marca 2022.

Na súd dorazili obhájcovia bývalého šéfa SIS Petra Gašparoviča (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 12:02

Dvojica nebola na štvrtkovom verejnom zasadnutí prítomná. Peter Gašaprovič a Ladislav Vičan súhlasili s konaním v ich neprítomnosti. Peter Gašparovič by sa mal nachádzať v Bosne a Hercegovine. Najvyšší súd SR ich v marci 2022 odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve, čím zmiernil prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku. Prokuratúra podala dovolanie v neprospech obžalovaných z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou. Súd vo štvrtok dovolaniu vyhovel.

Najvyšší súd SR preto bude musieť opätovne rozhodovať o odvolaní obžalovaných proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z októbra 2021. Peter Gašparovič dostal vtedy za prijímanie úplatku 11-ročný trest väzenia, Ladislav Vičan desať rokov za mrežami. Uložené boli aj peňažné tresty. Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš. Podľa obžaloby mali žiadať úplatok od podnikateľa Dušana Bočkaya za pomoc pri zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval majetok obchodnej spoločnosti Bopal.

Najvyššiemu súdu (NS) SR sa podarilo na piaty pokus otvoriť dovolacie konanie v korupčnej kauze bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana. Na verejné zasadnutie sa nedostavili, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.Vlani bolo po Gašparovičovi vyhlásené pátranie. Predseda dovolacieho senátu Juraj Kliment priblížil, že sa odsúdený zdržiava na neznámom mieste v Bosne a Hercegovine. Gašparovičov obhajca Adrián Kucek odovzdal súdu list, v ktorom jeho klient súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti. Najvyšší súd SR dvojicu v marci 2022 odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve, čím zmiernil prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku.

Prokuratúra uspela s dovolaním
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Prokuratúra podala dovolanie v neprospech odsúdených z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou. Gašparovič dostal predvlani 22-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody, Vičanovi vymeral Najvyšší súd SR 20 mesiacov za mrežami. Obaja si predtým odpykali približne 16 mesiacov vo väzbe. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš. Podľa obžaloby mali žiadať úplatok od podnikateľa Dušana Bočkaya za pomoc pri zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval majetok obchodnej spoločnosti Bopal.

Prokuratúra uspela s dovolaním
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Viac o téme: Najvyšší súdLadislav VičanPeter Gašprovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu