BRATISLAVA – Mesiac september je tu a ním aj zber jabĺk na väčšine nášho územia. Toto ovocie nielenže ponúka niekoľko zdravotných výhod, ako je zníženie šance rozvoja rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb, ale je aj veľmi chutné. Vyskúšajte recepty, v ktorých hlavnú úlohu zohráva práve jablko.
Bežne sa jablká používajú najmä v receptoch, ako sú koláče, sušienky, muffiny, džem, šaláty, ovsené vločky alebo smoothies. Sú tiež skvelým občerstvením. Okrem kulinárskej všestrannosti a množstva farieb a chutí sú jablká mimoriadne zdravé ovocie s mnohými výskumami podloženými výhodami. Ak sa chcete stravovať zdravšie a zároveň využiť aj jablká, tieto recepty by ste určite mali vyskúšať!
1. Vianočná klasika trošku inak a s jablkami
Ak sa povie majonézový šalát, ihneď sa nám v hlave rozbliká kontrolka – Vianoce. Avšak, nemusí to tak byť vždy. Pripravili sme si pre vás jej obmenu s jablkami a údenými korbáčikmi. Recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho pripraviť aj skutočný začiatočník.
Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:
3 ks jablká
1 ks cibuľa
1 balíček mrazenej zeleniny (hrášok, brokolica, mrkva a kukurica)
majonéza
kyslá smotana
soľ
korenie
korbáčiky/nite
Postup
Cibuľku si najemno nakrájame a vložíme do väčšej misky. Na jablkách necháme šupku a nakrájame ich na menšie kúsky. Pridáme k cibuľke. K cibuľke a nakrájaným jablkám pridáme aj zeleninu. Všetko si poriadne zamiešame.
Majonézu a smotanu pridáme podľa vašej preferencie. Ak máte radšej vláčnejšie a jemnejšie jedlá, pridajte toho viac. Zmes okoreníme a osolíme. Najlepšie bude chutiť, ak ju necháme cez noc postáť v chladničke. Výborne sa k nej hodí čerstvé pečivo, ale aj ryba.
2. Nedeľný obed s jablkami
Kura je jedným z najobľúbenejších a najviac pripravovaných jedál v každej domácnosti. Ak vás už unavuje pripravovať ho stále rovnakým spôsobom, vyskúšajte nový! Práve tento s jablkami je jednoduchý a zároveň veľmi chutný.
Na prípravu kuraťa s jablkami budeme potrebovať:
1 kura
4 ks jablko
3 strúčiky cesnaku
olivový olej
soľ
mletá červená paprika
drvená rasca
vývar
biele víno
Postup
Je na vás, či budete piecť kura v celosti alebo si ho predom naporciujete. Jednu polievkovú lyžicu olivového oleja si zmiešame so soľou, mletou červenou paprikou, drvenou rascou a prelisovaným cesnakom. Zmes poriadne zamiešame, aby sa chute prepojili. Potrieme ňou dôkladne všetky časti kuraťa, ktoré sme si vložili na vymastený plech.
Jablká poriadne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Hodíme na plech s kuraťom a všetko podlejeme vínom a vývarom. Plech zakryjeme alobalom a po ním pečieme kura 40 minút na teplote 180 stupňov. Po odkrytí pečieme kura rovnaký čas a sledujeme jeho farbu. Počas pečenia ho občas polejeme výpekom.
3. Jablkové raňajky
Chutné a ľahké jablkové lievance stvorené na raňajky. Poteší sa im aj ten najmenší maškrtník. Lievance možno podávať aj ako sladkú bodku za obedom alebo večerou.
Na prípravu jablkových lievancov budeme potrebovať:
2 hrnčeky hladkej múky
2 hrnčeky mlieka
2 ks vajce
2 ks jablká
1 ks kypriaci prášok do pečiva
1 ks škoricový cukor
Postup
Jablká zbavíme šupky a nastrúhame. Necháme ich chvíľku odstáť, aby pustili šťavu. Múku preosejme a zmiešajme s kypriacim práškom. Premiešame a pridáme cukor a vajcia. Keď už nastrúhané jablká pustili šťavu, pridáme ich do cesta a všetko poriadne premiešame. Postupne do cesta pridávame mlieko, aby cesto nezostalo riedke. Pečieme ich na panvici s kvapkou oleja. Výborne chutia s ovocím alebo sladkou nátierkou.
Aký je váš obľúbený recept s jablkami? Podeľte sa oň s nami v komentároch!