BRATISLAVA – Chceli by ste si v lete pochutiť na niečom sladkom alebo slanom? Tieto recepty na letné osviežujúce pochúťky sú ľahké a zabudnete na zmrzlinu. Od guličiek a smoothie až po guacamole, tieto nepečené recepty sú ideálne na prípravu počas letných horúčav.
Jablková a energetická bomba
Tieto nepečené energetické jablkové guľôčky sú ľahké na prípravu a dodajú vášmu telu energiu, ktorú potrebuje počas letného poobedia.
Budeme potrebovať:
-
150 g sušených datlí
-
100 g ovsených vločiek
-
100 g sušených jabĺk
-
100 g mandľového masla
-
50 gramov opečených pekanových orechov
-
1 lyžička mletej škorice
Ako na ich prípravu?
Ďatle si v malej miske namočíme, ideálne v horúcej vode, pokiaľ nezmäknú. Potom ich z vody vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Zamiešame si ovsené vločky, sušené jablká, mandľové maslo, pekanové orechy, škoricu a zmäknuté ďatle. Vymixujeme si v kuchynskom robote. Začne nám vznikať hmota, s ktorou sa bude dať pracovať. Zo zmesi si vyvaľkáme guličky, ktoré budú mať priemer asi 3 cm. Z uvedených ingrediencií by vám malo vyjsť asi 14 guličiek. Guličky dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Skladujte ich však maximálne týždeň.
Guacamole s kvapkou alkoholu
Guacamole je ideálna nátierka na horúce dni. Čo takto ho doplniť o pár kvapiek tequily? Práve tento alkohol posunie guacamole na prvú priečku. Ak to doplníte šťavou z čerstvej limetky a jalapeňos, bude to bomba!
Upozornenie: Toto jedlo môžu konzumovať iba osoby staršie ako 18 rokov.
Na túto pochúťku pre dospelých budeme potrebovať:
-
2 nadrobno nakrájané cibule
-
2 čajové lyžičky jalapeňos
-
5 nadrobno nakrájaných paradajok
-
1 lyžica limetkovej šťavy
-
1 lyžica tequily
-
soľ
-
2 stredné avokáda
-
Tortilla chipsy na servírovanie
Zamiešame cibule, jalapeňos (zbavené zrniečok), paradajky, limetkovú šťavu a tequilu. Ochutíme soľou a korením podľa chuti. Avokáda si v miske roztlačíme vidličkou na kašovitú konzistenciu a pridáme k ostatným surovinám. Podávame s tortilla chipsami. Ak chcú túto nátierku ochutnať aj deti, podávajte ju bez alkoholu.
Ovocná pochúťka s gréckym jogurtom
Zmrzlinu nalámanú na malé kúsky, mňam! Aj toto si môžete doma pripraviť a na všetko budete potrebovať iba zopár ingrediencií. Či už na prípravu zvolíte jahody, čučoriedky alebo banán, táto pochúťka bude rovnako dobrá!
Na grécke osvieženie budeme potrebovať:
-
3 šálky bieleho gréckeho jogurtu
-
med
-
vanilkový extrakt
-
ovocie (jahody, čučoriedky, banán...)
-
čokoládové lupienky na ozdobenie
Ideálny na prípravu bude menší plech. Ak chcete použiť väčší, robte to z dvojitej dávky. Plech je potrebné vystlať papierom na pečenie. Zmiešajte si jogurt a med. Použite ho podľa potreby. Ak máte radšej sladšie pokrmy, použite ho viac. Túto zmes rozložte na pripravený plech. Na vrch poukladajte nakrájané ovocie podľa vášho výberu. Posypte zmes s čokoládovými lupienkami a umiestnite do mrazničky. Nechajte zmes mraziť minimálne 3 hodiny. Pri servírovaní zmes jednoducho nalámte na kúsky alebo pokrájajte.
Osviežujúci smoothie
Nechce sa vám čakať, pokiaľ sa pochúťka vychladí v mrazničke? Tento ľahký recept na smoothie budete mať pripravených do 5 minút. Je všestranný – môžete použiť akékoľvek mlieko a akékoľvek ovocie. Všetko v tomto recepte je len a len na vás!
Na smoothie budeme potrebovať:
-
mrazené ovocie
-
nízkotučné mlieko
-
grécky jogurt
-
med alebo iné sladidlo
-
vanilkový extrakt
Vložte ovocie, mlieko, jogurt, med a vanilkový extrakt do mixéra. Miešajte do hladka.
Menší tip od nás: Ak vám zostalo smoothie a nechcete to vyhodiť, dajte si to zamraziť do nanukových formičiek.
Bruschetta s jahodami a rajčinami
Obyčajná bruschetta na inej úrovni. Po pridaní jahôd a syru ricotta salata budú tieto bagetky doslova sladko-slané nebo.
Na toto sladko-slané nebo budeme potrebovať:
-
10 ks cherry paradajok
-
10 ks jahôd
-
1 strúčik cesnaku
-
soľ
-
olivový olej
-
mleté korenie
-
opečené bagetky
-
ricotta salata
-
bazalka
V miske si zamiešajte jahody, paradajky, cesnak a soľ. Nechajte prepojiť chute cca 15 až 20 minút. Po uplynutí času k zmesi pridajte nasekanú bazalku, 2 lyžice olivového oleja a korenie. Opečenú bagetu z oboch strán pokvapkajte olivovým olejom. Na chrumkavé pečivo rozložte zmes a posypte syrom ricotta salata.
Vyskúšali ste niektorý z vyššie uvedených receptov? Ak áno, dajte nám do komentára vedieť, ktorý vám najviac chutil.