BRATISLAVA - Prvý tohtoročný takmer letný víkend vytiahol ľudí von. Vo švíkoch praskajú aj zmrzlinárne, do ktorých počas predchádzajúcich upršaných dní veľa ľudí nezavítalo. Ak si chcete kúpiť zmrzlinu v centre hlavného mesta, musíte si pripraviť minimálne dve eurá. Ak dostanete chuť na sorbet, priplatíte si.
archívne video
Zmrzlinári čakali na prvé slnečné lúče ako na spasenie. Znamená to pre nich zákazníkov a zárobok, keďže ide o sezónnu záležitosť. Ak patríte k milovníkom tejto studenej sladkej lahôdky, určite ste zaregistrovali, že oproti vlaňajšku išla cena hore. Aspoň v tých prevádzkach, kde nedvihli výraznejšie cenu už minulý rok. Osobitú kategóriu tvoria kornútky so špeciálnymi príchuťami, ktoré si priplatíte navyše.
Na dobrú zmrzlinu si ľudia radi počkajú, pred niektorými prevádzkami v centre sa tvorili rady, v ktorých si počkali zopár minút.
Zmrzlinári ponúkajú príchute od výmyslu sveta a každý si príde na svoje. "Dnes sme výnimočne vybehli do centra, lebo máme cestu okolo, ale každý deň by sme si takýto zmrzlinový výlet dovoliť nemohli," hovorí dvojnásobná mama Zuzka, ktorá zaplatila za tri zmrzliny po dva kopčeky a dva karamelové kornútky 13 eur.
V srdci Bratislavy vo väčšine prevádzok zaplatíte dve eurá, v niektorých o 50 centov viac a nájdu sa ešte aj také, ktoré si vypýtajú 1,50 eura. Na sídliskách je cena o niečo nižšia. Zmrzlina stojí v priemere 1,20, sorbet je o niečo drahší. Podobné ceny zmrzliny sú však aj v ďalších mestách a obciach. Najmä vychytené zmrzlinárne, ktoré navštevujú aj ľudia z okolia, ponúkajú tento studený zázrak za vyššie ceny ako minulý či predminulý rok.
Ak sa vám zdajú dve eurá za kopček veľa, to ste asi ešte nepočuli o prémiovej zmrzline z bielej hľuzovky, ktorá je zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov. Volá sa Byakuya, kúpiť sa dá v Tokiu a jedna porcia stojí závratných 5 900 eur.