BRATISLAVA - Fašírky patria medzi obľúbené pokrmy skoro všetkých Slovákov. Čo tak ich zmeniť a pripraviť ich zdravšie? Tieto zeleninové si ihneď zamilujete! My sme ich vyskúšali so štuchanými zemiakmi a výsledkom sme boli milo prekvapení.
Potrebujeme
Zeleninové fašírky:
jedna brokolica
polovica karfiolu
štyri mrkvy
dve vajíčka
100 g ovsených vločiek
150 g ovsených otrúb
soľ
korenie
Príloha:
kilo zemiakov
dve cibule
maslo
(Zdroj: Archív EL)
Postup
Zeleninu (brokolica, mrkva, karfiol) si nakrájame na menšie kúsky a dáme variť. Vodu nezabudnite osoliť. Varte pokiaľ nezmäknú. Ak ste dali variť všetku zeleninu spolu, brokolicu vyberte skôr.
Tip: Namiesto vody ich môžete dať variť do vývaru. Zelenine dodá lahodnú chuť.
Medzitým si ošúpeme a nakrájame zemiaky na menšie kocky. Taktiež varíme, pokiaľ nezmäknú, cca 15 - 20 minút. Keď máme zeleninu uvarenú, pokrájame ju na menšie kúsky, aby sa nám lepšie formovali fašírky. Na drobno nakrájanú zeleninu vložíme do väčšej misky, kde pridáme aj dve vajcia, ovsené otruby a vločky. Zmes miešame, pokiaľ sa nám nezačne spájať. Potom ju osolíme a okoreníme podľa chuti.
Postupne začneme formovať fašírky, ktoré obalíme v strúhanke. Takto obalené ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme zopár kvapkami oleja a dáme ich do vyhriatej rúry. Pečieme 15 - 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Prílohu si pripravíme tak, že uvarené zemiaky zlejeme a dáme do nich dve polievkové lyžice masla. Poriadne zamiešame. Cibuľku si nakrájame na menšie kúsky a dáme ju opiecť na olej. Opekáme, pokiaľ nechytí zlatistú farbu. Potom ju zmiešame spolu so zemiakmi.
Výborný a zdravý obed je hotový.