Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Ruská Nová Ves: Konečne majú normálny most

Nový most by mal vydržať zaťaženie až do 150 ton.
Nový most by mal vydržať zaťaženie až do 150 ton. (Zdroj: Nový Čas)

RUSKÁ NOVÁ VES - Konečne sa dočkali. Uplynuli takmer dva roky odo dňa, keď veľká voda zničila most pri Ruskej Novej Vsi (okr. Prešov). Včera sa konečne podarilo odovzdať do užívania nový, omnoho pevnejší most, ktorý by nemala zničiť ani prípadná ďalšia povodeň.

Cesta, na ktorej most stál, bola jediným prístupom do obce. Keď sa zrútil, obyvatelia Ruskej Novej Vsi sa ocitli vo veľkých ťažkostiach. „Ľudí sme vozili až k miestu, kde bola cesta prerušená. Potom museli prejsť cez potok po vlastných a peši pokračovali na zastávku,“ opisuje vtedajšiu situáciu starosta Milan Kollár. „Neskôr nám pomohli vojaci, ktorí vybudovali dočasný pontónový most,“ doplnil starosta. Provizórium sa skončilo včera.

„Ak zrátam všetky náklady, do stavby sme museli investovať viac ako 10 miliónov Sk (310-tisíc €),“ podotkol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák. Investícia sa však vyplatila a pochvaľujú si ju aj obyvatelia Ruskej Novej Vsi. „Za 26 rokov, čo tu bývam, je to prvý normálny most, čo postavili. Je dostatočne široký a bezpečný,“ teší sa Pavol Herkeľ, ktorý po tejto ceste často prechádza autom. Potvrdzujú to aj technické údaje. Most je dlhý 15,28 metra, široký 8,75 metra a jeho nosnosť je 150 ton. „Predpokladáme, že vydrží veľmi dlho. Má také parametre, aby ho neohrozila ani storočná voda,“ potvrdil Bohdan Kušvara z irmy, ktorá most postavila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu