BRATISLAVA - Každý rok sa jednotlivé hygienické zložky po lete mobilizujú, aby sa pozreli na výsledky z letných kontról zmrzlinární po celom Slovensku. Aj to, že na týchto prevádzkach sa musí udržiavať určitý hygienický štandard, zrejme netuší každý prevádzkar. Úrad verejného zdravotníctva priniesol šokujúce zábery z niektorých zariadení, no našli sa aj takí, ktorí prekonali očakávania!
archívne video
Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) vykonali počas letnej sezóny 2022 celkovo 1732 kontrol v 957 prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny.
Oproti minulému roku je to mierne zlepšenie stavu
Nedostatky našli v 244 prevádzkach, čo predstavuje 25,5 % skontrolovaných prevádzok. Ide o mierne zlepšenie oproti minulému roku, kedy bol tento pomer 26,6 %. Kontroly v jednotlivých zmrzlinárňach sa zamerali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označenie.
Kde bola situácia vynikajúca?
Najlepšia situácia bola v okresoch Michalovce a Sobrance, kde už druhý rok po sebe RÚVZ nezistil v prevádzkach žiadne nedostatky. Rovnako bez nedostatkov boli aj prevádzky v okresoch Bytča a Žilina. Najmenej prevádzok so zistenými nedostatkami sa nachádzalo v Žilinskom kraji (16 prevádzok, čo predstavuje 10,5 %) a v Bratislavskom kraji (10 prevádzok, čo predstavuje 12 %).
Banskobystrický a Nitriansky kraj sa veľmi nevyšvihli
Naopak, nedostatky vo všetkých 13 kontrolovaných prevádzkach zistil RÚVZ Zvolen (okresy Zvolen a Krupina). Porovnaním krajov sa najviac prevádzok so zistenými nedostatkami nachádzalo v Banskobystrickom kraji (48 prevádzok, čo predstavuje 46 %), v Nitrianskom kraji (46 prevádzok, teda 31 %) a v Prešovskom kraji (41 prevádzok, čiže 32 %).
Čo boli najväčšie nedostatky?
-
neodobraté a neodložené vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín – zistené v 50 prevádzkach,
-
nedostatky v prevádzkovej hygiene: napr. nezabezpečená tečúca teplá voda, znečistené mraziace zariadenie na uchovávanie vyrobenej zmrzliny, výskyt hmyzu v prevádzke (vo výrobných priestoroch a v predajnej časti), nezabezpečený záchod a šatňa pre zamestnancov, znečistené podlahy) – zistené v 25 prevádzkach,
-
nevedená evidencia o výrobe zmrzliny (s dátumom a hodinou jej výroby), takže nebolo možné overiť dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení – zistené v 23 prevádzkach,
-
predaj zmrzliny po dobe spotreby – zistené v 21 prevádzkach,
-
nezabezpečený kalibrovaný teplomer – zistené v 17 prevádzkach,
-
chýbajúca informácia pre zákazníkov o prítomnosti azofarbív a/alebo alergénov v predávanej zmrzline – zistené v 16 prevádzkach.
Nevyhli sa trestu
Za zistené nedostatky RÚVZ pri kontrolách uložili na mieste spolu 159 blokových pokút v celkovej sume 13 650 eur. Najviac a v najvyššej celkovej sume v Nitrianskom kraji – 49 blokových pokút v celkovej sume 4 786 eur.
Zároveň RÚVZ začali 25 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 12 300 eur. Najviac správnych konaní vo veci uloženia pokuty a v najvyššej celkovej sume bolo začatých v Prešovskom kraji. Správne konania začali RÚVZ v prípadoch, kde zistili závažnejšie hygienické nedostatky v kontrolovaných prevádzkach.