2. Odporúčania pre výkon bohoslužieb, cirkevné alebo civilné verzie sobášneho obradu, pohrebného obradu a obradu krstu
Pre výkon bohoslužieb, cirkevné alebo civilné verzie sobášneho obradu, pohrebného obradu a obradu krstu sa odporúča nasledovné:
a) dezinfikovať použité predmety slúžiace účelom obradu,
b) tesne pred rozdávaním prijímania/hostií si rozdávajúca osoba má vydezinfikovať ruky,
c) v prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho, si rozdávajúci vydezinfikuje ruky; pri prijímaní „pod obojím“ sa odporúča použiť pri každom prijímajúcom vždy novú lyžičku,
d) nepoužívať obrady pitia z jednej nádoby viac ako jednou osobou,
e) odporúča sa uprednostniť prijímanie na ruku, nie do úst,
f) v priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, odstrániť nádoby s vodou, s ktorými má kontakt viac osôb,
g) neodporúča sa podávanie rúk.
3. Odporúčania pre výkon hromadných podujatí kultúrneho charakteru
Pre výkon hromadných podujatí kultúrneho charakteru sa odporúča nasledovné:
a) nepraktikovať fyzický kontakt a interakciu s publikom,
b) vytvoriť zóny pre jednotlivé umelecké súbory tak, aby dochádzalo k minimálnej interakcii a stretávaniu sa umelcov z jednotlivých súborov medzi sebou.
4. Všeobecné odporúčania ku všetkým prevádzkam (vrátane napr. zariadení verejného stravovania, obchodných domov, fitness a wellness centier, lanových dráh a vlekov, ubytovacích zariadení, atď.)
Všetkým prevádzkovateľom zariadení maloobchodných prevádzok a prevádzok poskytujúcich služby sa odporúča dodržiavať nasledovné opatrenia:
a) zabezpečiť oznámenie o aktuálne účinných osobitných predpisoch o povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest; ak takáto povinnosť nie je účinná, zabezpečiť oznámenie o odporúčaní prekrytia horných dýchacích ciest,
b) pri vstupe do prevádzok zabezpečiť funkčné dezinfekčné prostriedky, naplnené dávkovače na alkoholovú dezinfekciu rúk a zabezpečiť následnú dezinfekciu rúk, alebo poskytnúť jednorazové rukavice,
c) vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu,
d) vybaviť hygienické zariadenia prevádzky tekutým mydlom a papierovými utierkami,
e) zabezpečiť zachovávanie odstupov v radoch minimálne 2 metre od osôb z inej ako spoločnej domácnosti,
f) vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok, na dezinfekciu použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom,
g) zabezpečiť vo vnútornom priestore prevádzok maximálnu možnú cirkuláciu vzduchu s čerstvo nasávaným vonkajším vzduchom (prirodzené vetranie, vzduchotechnika alebo rekuperácia) bez recirkulácie vzduchu; v prípade rekuperácie zaistiť, aby cez entalpické výmenníky vlhkosti nedochádzalo ku kontaktu odchádzajúceho a vstupujúceho vzduchu,
h) v rámci možností zabezpečiť vzájomný odstup zákazníkov, ktorí nesedia za jedným stolom.