BRATISLAVA - Poslankyňa SaS Anna Zemanová pripravuje počas sviatkov jednu špeciálnu maškrtu, ktorú v iné dni nerobí. Sú ňou domáce vianočné oblátky! Pripravte si ich podľa postupu, ktorý pre Topky poslankyňa opísala.
"Na vianočný stôl vždy pripravujem jednu maškrtu, ktorú v iné dni roka nerobím a sú ňou vianočné oplátky," uviedla pre Topky Zemanová. "Jedinečná vôňa cesta a zapečeného medového plástu prináša čaro Vianoc do nášho domu."
Domáce vianočné oblátky
Tu si môžete pozrieť desaťročiami overený recept rodiny Anny Zemanovej:
Prísady na 1 dávku oblátok: liter prevareného plnotučného mlieka (aj s kožou!), 400 g hladkej múky Špeciál 00 extra, 150 g kryštálového cukru, 30 g rozpusteného masla, 24 g mletých orechov, 1 g škorice, 15 g vanilínového cukru, 0,5 g soli, 2 žĺtka. Suroviny zmiešate a v oblatkárni si spravíte chutné domáce oblátky.
Tradícia už od detstva
Zemanová si presne nepamätá, ako táto tradícia začala, keďže sa v jej rodine vyskytuje už odkedy bola sama malé dieťa. "Oblátky robila moja mama každé Vianoce a oblatkáreň, ktorú sme používali, upravoval môj otec. Používali sme ju v rodine viac ako 60 rokov, no možno 5 rokov dozadu sme definitívne usúdili, že už viac nie je bezpečná," opísala Zemanová.
Potom si zabezpečila novú, ktorá putuje po rodine. "Dávam ju svojim sestrám, neteri a blízkemu okoliu, pretože nielen recept, ale aj spoločné delenie sa o jednu oplatkáreň patrí k našej rodinnej tradícii," opísala. Vianočné menu obyčajne pripravujem ona. "No pomáha mi aj moja dcéra, ktorá náš jedálny lístok rada dopĺňa o pečeného lososa," uviedla.
Vopred sa u nich pečú najmä medovníčky. "Následne prichádza na rad pečenie oblátok, ktoré je komplikované na logistiku, nakoľko jedinú oplatkáreň zdieľame v celej rodine a zároveň aj časovo náročné. Jedna dávka (čo sú približne 2 litre hmoty) trvá aj 3 hodiny sedenia pri oplatkárni. A tento rok mi pestrejšie zákusky napečie moja nevesta so svatkou," dodala.
Vyskúšajte taktiež recept na Vanilkové rožky alebo si pripravte netradičnú čokoládovú tortu Kallada