BRATISLAVA - Dnes je deň D. Od pondelka 19. apríla sa Slováci konečne nadýchli po niekoľkomesačných, tvrdých opatreniach. Tie boli zadané v dôsledku zhoršujúcej sa pandemickej situácie s novým koronavírusom. Po dlhej uzávierke dostali zelenú na otvorenie mnohé obchody a služby, avšak, reštaurácie stále nie. Hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva oznámil, kedy by sa mohli otvoriť aspoň terasy. Momentálne je v spomínaných prevádzkach iba predaj cez okienko alebo na objednávku.
Mikas bol dnes hosťom v diskusii Braňo Závodský Naživo na rádiu Expres. Prišlo na tému gastropravádzok a reštaurácií. Mnohé sú totiž dodneš zatvorené a ich opätové otváranie je v nedohľadne.
Mikas zažal svetielko nádeje
Po dlhých týždňoch, kedy sa o probléme nehovorí teraz Mikas prišiel aspoň s čiastočným riešením, no musí tomu zodpovedať aj disciplína občanov. Všetko dnes totiž riadi schválený covid automat, ktorý momentálne celé Slovensko radí do bordovej farby, čiže varovanie III. stupňa. "Gastroprevádzky môžu mať otvorené cez predajné okienko, nemusia byť zatvorené úplne. Otázkou sa bude zaoberať vláda a konzílium tento týždeň. Vidím priestor na otvorenie terás alebo vnútorného sedenia za určitých podmienok. Všetko bude závisieť od vyjadrení kolegov z regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Ak by sme sa z bordovej fázy dostali do červenej, viem si predstaviť, že otázka otvorenia gastropodnikov by bola na mieste,“ povedal vo vysielaní Mikas.
Hlavný hygienik tiež dodal, že zákaz vychádzania by sa nemusel predlžovať, závisí to však od krokov vlády a od parlamentu,. Ten tu má hlavné slovo.
Kostoly a nákupné hodiny pre seniorov
Otvorené však boli aj kostoly, no za konkrétnych podmienok. Mikas dôrazne odporúča, aby si všetci veriaci pred vstupom do kostola prešli testami. Platí tu tiež aj podmienka jednej osoby na 15 štvorcových metrov. Čo sa týka nákupných hodín pre seniorov v potravinách a drogériách, tie sa zatiaľ rušiť nebudú, keďže zatiaľ majú svoj význam.
Na čoraz častejšie kritické ohlasy na neustále zavreté prevádzky reaguje aj ÚVZ. "Prevádzky verejného stravovania môžu fungovať aj v súčasnosti, cez predaj jedál zabalených so sebou alebo formou donáškovej služby. Uvoľňovanie opatrení so sebou prináša zvýšenú mobilitu ľudí, a s tým je spojené riziko, i keď aj počas uvoľňovania sú nastavené patričné protiepidemické opatrenia. Z tohto dôvodu neboli otvorené všetky prevádzky naraz v jednom okamihu," pripomína úrad.
Predstaviť si to vedia, no potrvá to
"V prípade gastroprevádzok sme ešte chvíľu počkali, pretože skúseností z terénu nám ukázali, že ľudia nemali na tvári rúško takmer počas celého pobytu pri stole, nielen pri jedení a pití. O postupe v rámci ďalšieho možného uvoľňovania opatrení budú tento týždeň rokovať odborníci, téma bude nastolená aj na najbližšom rokovaní Pandemickej komisie vlády SR. ÚVZ si vie predstaviť uvoľnenie v tejto oblasti, ak hovoríme napríklad o fungovaní terás, napríklad v horizonte dvoch týždňov a približne s tak nastavenými podmienkami, ako tomu bolo minulý rok. Je však potrebné, aby sa epidemiologická situácia naďalej zlepšovala a aby boli dodržiavané nastavené protiepidemické opatrenia pre fungovanie prevádzok a hromadných podujatí," dodávajú.