Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Mečiar: Gašparovič nechce odvolať Horvátha kvôli osobným vzťahom

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič nechce podľa predsedu vládnej ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara odvolať z funkcie ústavného sudcu Juraja Horvátha, ktorý bol v minulosti trestaný, pretože má vraj so sudcom osobné vzťahy.

Novinárom to dnes povedal Mečiar po zasadnutí ústavnoprávneho parlamentného výboru. Predseda ĽS-HZDS chcel na jeho rokovaní presadiť, aby prezidenta k odvolaniu Horvátha vyzvali aj poslanci. Výbor však napokon nebol uznášaniaschopný a k návrhu neprijal žiadne uznesenie.

V minulom roku vyšlo najavo, že Horvátha v roku 1996 podmienečne odsúdili na pol roka za krátenie dane vo výške asi 270.000 korún. Pri kandidatúre na sudcu Ústavného súdu v roku 2002 Horváth predložil výpis z registra trestov, v ktorom mal už trest zahladený.

Sudca odmietol z funkcie odísť, aj keď ho k tomu vlani verejne vyzvali ostatní kolegovia z Ústavného súdu. Prezident Gašparovič zas Horvátha nechcel odvolať s odôvodnením, že mu to neumožňuje znenie Ústavy.

Mečiar však považuje prezidentov výklad za nesprávny, a preto by chcel v prípade využiť právomoci parlamentu. "Ak by Národná rada zaujala iné stanovisko, je možné na Ústavnom súde pokračovať v konaní o spore dvoch ústavných inštitúcií," zdôvodnil svoj návrh. Predseda ĽS-HZDS navyše obvinil prezidenta a niekdajšieho kolegu z vlastnej strany, že Horvátha nechce odvolať z osobných dôvodov. "Je to podozrenie, nie dôkaz - osobné vzťahy so sudcom," odpovedal Mečiar na otázku ČTK, aké sú podľa neho motívy Gašparovičovho konania.

S Mečiarovým návrhom nesúhlasí podľa poslankyne Kataríny Cibulkovej z SDKÚ-DS ani opozícia. Dnešné rokovanie výboru preto bojkotovala. Koaličných poslancov sa zase nezišlo toľko, aby výbor mohol rokovať. O Mečiarovej výzve, aby prezident odvolal ústavného sudcu, by mal preto rokovať v stredu popoludní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu