Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Každý z nás dá poslancom 220 korún!

Poslancov počas rokovania zaujíma kadečo. Napríklad aj telefonovanie či časopis Nový Čas Bývanie.
Poslancov počas rokovania zaujíma kadečo. Napríklad aj telefonovanie či časopis Nový Čas Bývanie. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Peňazí na poslanecký luxus zrejme nikdy nie je dosť. Kancelária Národnej rady totiž tento rok hospodári s úctyhodným rozpočtom. Z našich daní dostala takmer miliardu dvesto miliónov korún. Znamená to, že každý Slovák prispeje na chod parlamentu viac ako dvomi stovkami! A to vrátane detí či penzistov. V roku 2007 si pritom poslanci vystačili s podstatne menším balíkom.

Zhruba 100-tisícový príjem, asistenti, kancelárie, bezplatné cestovanie či super dovolenka v rekreačnom zariadení parlamentu. To je len časť výhod, na ktoré sa poslancom skladajú daňoví poplatníci. Rozpočet Kancelárie Národnej rady tento rok dosahuje skoro miliardu dvesto miliónov korún. Od každého Slováka tak dostane 219 korún a 90 halierov.

V porovnaní s uplynulým rokom je to asi tretinový nárast. "Reflektuje to najmä schválená položka pre potreby rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky Bratislavského hradu," povedala Novému Času Elena Valovičová z Kancelárie Národnej rady. Tá si vyžiada vyše 290 miliónov.

Nezanedbateľnou položkou sú aj náklady na mzdy poslancov a zamestnancov parlamentu. Tá stúpla o takmer 16 miliónov korún. "Je tam zahrnutá valorizácia platov," vysvetlila Valovičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu