Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Slovenské úrady o električke z Viedne nevedia

BRATISLAVA - Historické električkové spojenie medzi Bratislavou a Viedňou sa možno neobnoví. Hoci vedenie rakúskej Badenskej dráhy ešte v decembri oznámilo, že by sa trať mohla dostavať a sprevádzkovať do roku 2013, slovenské úrady nemajú o tejto iniciatíve informácie.

Električka do Viedne, ktorá sa používala ešte v časoch Rakúsko-Uhorska, dodnes vzbudzuje medzi Bratislavčanmi nostalgiu. Slová o obnovení tradície zaznievali pravidelne na stretnutiach medzi slovenskými a rakúskymi politikmi. Podľa pôvodných informácií Badenskej dráhy by stačilo obnoviť úsek medzi Bratislavou a priľahlým Wolfsthalom.

"Iniciatívu vítame, ale o obnove električky sme sa takto dozvedeli prvýkrát," povedala pre Sme hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová. Pripomenula, že pôvodná trasa je už v bratislavskej Petržalke čiastočne zastavaná.

Podľa denníka Hospodárske noviny s rekonštrukciou nepočíta ani slovenské a rakúske ministerstvo dopravy. V týchto dňoch naopak rokujú o novej autobusovej linke.

Správca železničnej infraštruktúry Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zas počítajú so zdvojením súčasnej železničnej trate z Petržalky do Viedne cez Kittsee a vystavaním tunela pod Dunaj, aby sa v budúcnosti mohli dostať rýchlovlaky z Viedne aj na hlavnú stanicu. S účasťou na stavbe električkovej trate však nepočítajú. "Táto stavba bola sledovaná ako regionálny projekt samospráv," povedal riaditeľ odboru dopravy ŽSR Daniel Maruniak.

O projekt má podľa denníka Sme naopak záujem mestská časť Petržalka. "Petržalka rokovala s Wolfsthalom, ten sa k projektu silno hlási. Aj my podporujeme túto myšlienku, ale zatiaľ sme od realizácie ďaleko," povedal starosta Milan Ftáčnik.

Prvé odhady počítali s nákladmi okolo 70 miliónov eur (približne 2,3 mld. Sk). Električka by vzdialenosť do Viedne prekonala za viac ako hodinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu