BRATISLAVA – Potravinoví inšpektori vykonali v priebehu júla vyše 4 300 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Aj tentokrát zistili niekoľko nedostatkov, prevažne v hygiene.
Inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR realizovali počas júla 4 382 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z uvedeného počtu bolo 284 kontrol s nedostatkom, pričom celkovo sa odhalilo 1 056 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 581 právnych subjektov a 2 462 prevádzok.
Úrady varujú pred falošným olivovým olejom: FOTO Pozor, možno ho máte v kuchyni
Najviac kontrol prebehlo v malých 1 239 (28,3 %) a stredných predajniach 1 166 (26,6 %), potom v hypermarketoch a supermarketoch 710 (16,2 %). „Najviac nedostatkov bolo v hygiene budov a prevádzky, v hygiene technologických zariadení a pracovných pomôcok, v hygiene skladovania a v hygiene predaja,“ priblížila ŠVPS SR v správe o úradnej kontrole potravín za mesiac júl 2020.
Padla aj 14-tisícová pokuta
Dokopy sa uložilo 238 blokových pokút v celkovej výške 6 998,77 eura. „Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov,“ objasnil úrad.
Ako ďalej vyčíslil, v správnom konaní bolo uložených 7 opatrení a v sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 108 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 110 520 eur. „Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 023,33 eura, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 14 000 eur,“ stojí v správe.
Primárni výrobcovia, výrobcovia, baliarne
Inšpektorov zarazili lietajúce muchy vo výrobe, nevyhovujúce teplotné podmienky skladovania slepačích vajec (+21,2 stupňa) a sklad surovín, ktorý nebol vybavený teplomerom a vlhkomerom.
Distribúcia, preprava, VO sklady
Zistilo sa uchovávanie nebaleného mäsa v prepravnom obale priamo na podlahe, odhalená bola aj nevhodná manipulácia pri naskladňovaní či nedostatočná hygiena skladovania.
Obchodná sieť, predaj
Prišlo sa na uvádzanie spotrebiteľa do omylu pri označovaní jedného druhu hovädzieho mäsa, predložené boli dve etikety s rozdielnym dátumom spotreby. Závozník na čerstvé pekárske výrobky ťahal prepravky s tovarom priamo na podlahe.
Neboli dodržané ani teplotné režimy pri uchovávaní rybacích šalátov v chladiacej vitríne na predajnej ploche. Rybací šalát v majonéze sa mal napríklad skladovať od 1 °C do 6 °C, no v skutočnosti sa namerala teplota +13,1 °C.
Odhalilo sa aj uvádzanie do obehu štyroch druhov syrov predávaných spotrebiteľovi po ich rozbalení z pôvodného obalu. Tieto výrobky boli znovu zabalené predajcom, pričom prelepil pôvodné etikety a predĺžil tak údaj o dátume spotreby.
Detaily vybraných nevyhovujúcich vzoriek
Chladené kuracie prsia, vykostené, bez kože - prekročený celkový obsah vody
Bravčová masť - prekročenie limitu pre peroxidy
Kuracie prsia - prekročený celkový obsah vody
Zlaté párky - prítomnosť hydinových proteínov (nie sú v označení zložiek)
Svetlé spodne kvasené pivo 11.5° - extrakt v pôvodnej mladine pod limitom
Kozí syr čerstvý polomäkký polotučný - v označení potraviny nie je v zhode stredná výška písma
Citrón voľný, odroda.EUREKA trieda:1, kaliber 4/5 - prekročený limit profenofosu
Domáca klobása - prekročený limit pre polycyklické aromatické uhľovodíky