Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Ústavný sudca Horváth neodstúpil, súd zváži ďalšie kroky

KOŠICE - Ústavný sudca Juraj Horváth, ktorého kolegovia vyzvali, aby do konca roka zvážil svoju rezignáciu, zo svojej funkcie neodstúpil. ČTK to dnes potvrdil Horváth, ktorý bol v minulosti odsúdený za krátenie dane. Súd sa k postupu sudcu oficiálne vyjadrí neskôr, povedala ČTK jeho hovorkyňa Ľubica Mackovičová.

"Nemením svoje stanovisko, aj keď teraz očakávam útoky," uviedol Horváth. Sudca naďalej trvá na tom, že pri kandidovaní na sudcu Ústavného súdu neporušil nijaký zákon, keďže jeho odsúdenie bolo v tom čase už zahladené.

"Ústavný súd sa k situácii oficiálne vyjadrí v najbližších dňoch," poznamenala Mackovičová. Ústavní sudcovia vyzvali Horvátha na rezignáciu koncom októbra, výzvu odôvodnili princípom nulovej tolerancie. Predsedkyňa súdu Ivetta Macejková však už skôr oznámila, že sa Horvátha nebude snažiť z funkcie odvolať. Podobne reagoval aj prezident Ivan Gašparovič. Obaja pritom upozornili na nedostatky v zákone o Ústavnom súde.

Horvátha, ktorého na ústavného sudcu navrhla opozičná SMK, v roku 1996 podmienečne odsúdili na pol roka za krátenie dane vo výške asi 270.000 korún. Pri kandidatúre na sudcu v roku 2002 Horváth predložil výpis z registra trestov, v ktorom mal už trest zahladený.

Podľa ústavy môže prezident odvolať ústavného sudcu na základe odsudzujúceho rozsudku za úmyselný trestný čin. Nespomína však, či to platí aj v prípade, ak je čin už zahladený.

Ústavný súd má trinásť členov, ktorých vymenúva na návrh parlamentu prezident na 12 rokov. Ústavní sudcovia sú podobne ako poslanci parlamentu chránení imunitou. Súhlas na ich trestné stíhanie musí dať Ústavný súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu