Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Lyžiar sa napichol na koreň kosodreviny

(Zdroj: TASR)

POPRAD – Plné ruky práce mali cez posledný tohtoročný víkend záchranári Tatranskej horskej služby - dobrovoľného zboru (THS-DZ) vo Vysokých Tatrách. V lyžiarskych strediskách Ždiar - Strednica, Bachledova dolina - Jezersko a Štrbské Pleso počas soboty a nedele zasahovali pri 28 úrazoch lyžiarov.

Len na Štrbskom Plese ošetrili záchranári v sobotu okrem iného aj päť zlomenín kľúčnej kosti, predkolenia, predlaktia a zápästí. Veľmi nepríjemné zranenie utrpel v sobotu napoludnie 43-ročný lyžiar z Českej republiky, ktorý po páde na zjazdovke zo Soliska vyletel z trate a spadol smerom do Mlynickej doliny, kde sa napichol na koreň kosodreviny a spôsobil si ťažké zranenie stehenného svalu.

Záchranári THS-DZ ho po ošetrení na mieste vytiahli späť na zjazdovku, transportovali na kanadských saniach a odovzdali na ďalšie ošetrenie posádke vozidla rýchlej záchrannej pomoci. V porovnaní s minulým rokom sa počet úrazov počas posledného koncoročného víkendu značne zvýšil. Záchranári preto vyzývajú lyžiarov k zvýšenej opatrnosti najmä počas silvestrovskej a novoročnej lyžovačky, pri ktorej neraz asistuje aj alkohol. Agentúru SITA informoval predseda THS - DZ Jaroslav Švorc.


DONOVALY - Spolu 18 úrazov na lyžiarskych svahoch v horskom stredisku Donovaly a na Martinských holiach zaznamenali počas uplynulých dvoch dní víkendu záchranári z Horskej záchrannej služby (HZS) pre oblasť Veľkej Fatry. Len za dnešný deň zasahovali na Donovaloch pri ôsmich úrazoch, z toho troch ťažkých.

"V dvoch prípadoch upadli zranení po páde na hlavu dokonca do bezvedomia, ďalšiemu sme museli fixovať rameno," povedal TASR dispečer záchranárov Igor Klukoš. "Sneh na svahoch je totiž zamrznutý, preto toľko ťažkých zranení," dodal.

Podľa Klukoša horské strediská sa začali zapĺňať lyžiarmi po hlavných vianočných sviatkoch, 27. decembra. "Dnes už boli Donovaly plné lyžiarov," podotkol záchranár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu