Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Paška: Konflikty do parlamentu patria

Opozícia je vyčerpaná, nedokáže ponúknuť alternatívu k súčasnej moci, tvrdí predseda parlamentu Pavol Paška.
Opozícia je vyčerpaná, nedokáže ponúknuť alternatívu k súčasnej moci, tvrdí predseda parlamentu Pavol Paška.

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška tvrdí, že na pôdu parlamentu konflikty patria. "Nepoužívať verbálny konflikt v parlamentarizme je ako keby armáda, ktorú za drahé peniaze vyzbrojujeme, nepoužívala zbrane," povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

Podľa neho je potrebný hodnotový zápas, druhou otázkou je jeho forma. Nie je nadšený z toho, že poslanci sa ani v tomto roku nevyhli expresívnym vyjadreniam. "Zvyknem byť emotívny tam, kde to považujem za súčasť svojho spravodlivého rozhorčenia ako reakciu na niečo," skonštatoval Paška.

Šéf parlamentu nesúhlasí s kritikou opozície, že parlament by nemal rokovať v noci. "Parlament by mohol robiť a rokovať hocikedy, keď si to vyžaduje situácia," reagoval Paška, ktorý v decembri zvolal na návrh opozície mimoriadnu schôdzu o odvolaní premiéra Roberta Fica na večer. O siedmej večer sedieť a pracovať považujem za úplne normálne a je to obvyklé aj v ostatných európskych parlamentoch, povedal Paška.

Podľa neho opozícia odchodom zo schôdze dokázala, že išlo o jej chybný krok, keďže vláda pri hlasovaní o budúcoročnom štátnom rozpočte získala dôveru parlamentu. Paškovi sa nepozdáva, že SDKÚ-DS chce organizovať verejné zhromaždenia ľudí proti vláde Roberta Fica. Konflikt "nemá byť v uliciach. A to je ten zásadný omyl aj Dzurindu, ktorý miesto toho, aby viedol hodnotový konflikt v parlamente..., tak ťahá ľudí do ulíc, pretože nie je schopný politicky pripraviť žiadnu hodnotovú a programovú alternatívu".

Opozičným stranám vyčíta, že neponúkajú alternatívu ku koaličnej politike. Podľa neho opozícia je veľmi rozbitá a nesúrodá, z čoho vyplýva neschopnosť poskytnúť ucelenú alternatívu. "Pravicová opozícia je podľa môjho názoru programovo a hodnotovo dosť vyčerpaná," dodal.

Nepáči sa mu, keď opozícia vyhlasuje, že koalícia sa správa v parlamente nedemokraticky, porušuje ústavu a zákony. "Vytvára sa psychóza tlaku, že čokoľvek, čo sa tu deje, je nedemokratické, že sa porušuje ústava, že sa porušujú zákony a z toho vzniklo klišé, také posolstvo opozície svojim voličom, ktoré nie je naplnené reálnou hodnotou a reálnou alternatívou," vysvetľuje Paška. Podľa neho to vedie k silnejšiemu napätiu v parlamente.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu