Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Parlament schválil kontroverzný zákon na výstavbu diaľníc

NR SR
NR SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil kontroverzný zákon o mimoriadnych jednorazových opatreniach, ktoré majú urýchliť výstavbu vybraných úsekov diaľnic na Slovensku.

Prijatá norma umožní napríklad stavať cesty na súkromných pozemkoch bez dohody s ich majiteľmi alebo ešte pred ukončením vyvlastňovacieho konania. Kritici návrhu už skôr upozornili, že zákon môže byť v rozpore s ústavou.

Zo 143 prítomných poslancov návrh zákona získal podporu 80 koaličných hlasov. Výnimkou bola iba poslankyňa Katarína Tóthová (ĽS-HZDS), ktorá už skôr označila predlohu za protiústavnú, a pri hlasovaní sa zdržala. Opozičný poslanec Daniel Lipšic (KDH) tesne po schválení zákona v snemovni oznámil, že začne zbierať podpisy pre podanie na Ústavný súd s cieľom pozastaviť účinnosť zákona.

Podľa predlohy sa bude môcť začať výstavba cesty na súkromnej parcele aj bez toho, aby s tým súhlasil jej vlastník. Ak nebude ochotný dohodnúť sa na predaji pôdy, štát mu ju vyvlastní. Majetkové vyrovnanie mu však bude stačiť doložiť až pri kolaudácii stavby, kým doteraz sa muselo doriešiť pred začiatkom výstavby. Zákon ešte musí posúdiť prezident, platiť začne po zverejnení v Zbierke zákonov.

Vláda Roberta Fica chce zrýchliť tempo výstavby diaľnic v krajine, viac ako 150 kilometrov ciest preto zamýšľa postaviť prostredníctvom projektov súkromno-verejného partnerstva (PPP) projekty. Kabinet sa zaviazal spojiť Bratislavu s Košicami diaľnicou do roku 2010. Schválený zákon sa vzťahuje len na konkrétne vybrané úseky ciest na tejto trase a na ďalšie desiatky kilometrov rýchlostnej cesty R1 z Nitry do Banskej Bystrice.

Prijatá norma umožní rýchlejšiu administratívnu prípravu stavieb tak, aby sa na jar budúceho roka mohli začať stavebné práce. Štát už vyhlásil prvý tender na výber súkromnej spoločnosti, ktorá sa má postarať o výstavbu viacerých úsekov diaľnice D1 medzi Žilinou a východom krajiny.

Lipšic: Diaľničný zákon napadneme na Ústavnom súde >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu