Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Fico zostáva vo funkcii

Premiér Robert Fico počas rokovania o návrhu opozície na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády.
Premiér Robert Fico počas rokovania o návrhu opozície na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady SR včera nevyslovili nedôveru premiérovi Robertovi Ficovi.

V sále boli na hlasovaní iba poslanci vládnej koalície, opozícia na protest proti večernému zasadnutiu z rokovania odišla a v januári podá opätovne návrh na odvolanie premiéra. Zo 79 prítomných koaličných poslancov bolo proti odvolaniu Fica a pádu vlády 78 zákonodarcov.

Fico: Opozícia zbabelo ušla, pretože nemala žiadne argumenty

Opozícia z rokovania mimoriadnej schôdze o návrhu na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi zbabelo ušla. Povedal to na tlačovej besede premiér s tým, že bol pripravený od 19:00 v Národnej rade SR čeliť všetkým výzvam, ktoré s návrhom boli spojené. "Myslím si, že poslanci NR SR a vláda majú dobré platy na to, aby mohli pracovať jeden alebo dvakrát do roka aj po 19:00," zdôraznil Fico.

Parlament i vláda má podľa Fica pred sebou veľa úloh. Dnešný termín mimoriadnej schôdze odôvodňoval aj tým, že v nedeľu je stretnutie premiérov V4, ktoré pokračuje v pondelok, v stredu odchádza do Lisabonu na podpis reformnej zmluvy a vo štvrtok pokračuje zasadnutie Európskej rady.

SDKÚ-DS sa podľa Fica správa absolútne absurdne, keď najskôr zvolá schôdzu na odvolanie premiéra a potom, keď sa zvolala na 19:00, zbabelo ušli. "Opozícia jednoznačne hľadá dôvody a aj si ich našla, ako sa tejto mimoriadnej schôdzi vyhnúť, pretože ani jeden z dôvodov, ktorý uviedla vo svojom návrhu, nemá žiadnu relevanciu," dodal.

Opozícia v januári zvolá novú schôdzu

Poslanci opozičných strán sa nočného rokovania parlamentu nezúčastnia, po otvorení 17. schôdze opustili rokovaciu sálu. Prekážalo im, že predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška neakceptoval ich žiadosť o rokovanie v inom termíne, najmä nie počas nočných hodín. Podpredseda NR SR Milan Hort v mene opozície uviedol, že tá v priebehu nasledujúceho týždňa zvolá stretnutie občanov, vydá tlačoviny a o odvolanie predsedu vlády Roberta Fica sa pokúsi v nasledujúcom roku.

Hort dodal, že koalícia sa diskusie o odvolávaní premiéra zrejme bojí, alebo má strach z faktov a preto musia rokovať v noci ako zlodeji. Koalícii vyčítal, že hlasovanie o štátnom rozpočte spojila s vyjadrením dôvery premiérovi až po tom, ako bolo známe, že opozícia sa pokúsi Ficovi vyjadriť nedôveru.

Hort ďalej uviedol, že úlohou opozície je kontrolovať exekutívu a po zistení, že je niečo zhnité v štáte dánskom, musí konať. „To, čo predvádzate, je arogancia moci, zneuctenie parlamentarizmu, vraciate sa do noci dlhých nožov, je to výsmech občanov, ktorých ako opozícia zastupujeme," zakončil Hort svoje vystúpenie.

"Diskutovať v noci nie je hanba, v noci je viac kľudu," odmietol výhrady opozície poslanec SNS Valentín Švidroň. Fico rešpektuje právo opozície na zvolanie schôdze na vyslovenie nedôvery premiérovi. Dnešné správanie SDKÚ-DS, KDH a SMK však podľa neho ukázalo, že opozícia chce deštrukciu a chaos, kým vládnej koalícii ide o napĺňanie sociálno-demokratického programu.

"Ako môže byť fraška a divadlo, ak sa postupuje podľa ústavy?" reagoval premiér na margo výhrad opozičných lídrov voči nočnému rokovaniu. Zopakoval, že je pripravený rokovať kedykoľvek a 19.30 h nepovažuje za nočnú hodinu. Koalícia podľa neho prešla ťažkou skúškou pri nedávnej kríze spôsobenej konaním v Slovenskom pozemkovom fonde. Vládnym partnerom sa poďakoval za hľadanie východísk a zdôraznil, že dôvera, ktorú vláda dostala pri hlasovaní o štátnom rozpočte, má "obrovský význam". Ako príklad uviedol, že po urovnaní sporov medzi stranami vládnej koalície koruna posilnila o takmer 70 halierov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu