Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Infarkt postihuje stále mladšie vekové skupiny ľudí

ŽILINA - Infarkt srdca, ktorý patrí na Slovensku medzi najčastejšie ochorenia, postihuje čoraz mladších ľudí. V súčasnosti nie sú výnimkou 25-roční pacienti, ktorí v minulosti nepatrili medzi rizikové skupiny.

Spôsobuje to nesprávna životospráva a stres, ktorého postupom času pribúda. ČTK to povedal kardiológ František Kolář z nemocnice v Martine. Toto ochorenie srdca podľa neho ročne postihne päť až šesť tisíc Slovákov, z ktorých je každý druhý ohrozený na živote.

"Trendy sú v tomto smere nepriaznivé zásluhou stresujúceho života, nie celkom optimálneho stravovania a nedostatku pohybu. Varujúce je, že ochorení pribúda aj u mladých ľudí. Nie je zriedkavosťou, že vidíme infarkt myokardu u človeka vo veku 25 rokov. Pred 20 rokmi to bola raritná situácia," dodal zástupca prednostu prvej internej kliniky pre kardiológiu v Martine.

Liečba infarktu, pri ktorom dochádza k upchatiu ciev a tepien, by mala byť od dnešného dňa v martinskej nemocnici účinnejšia. Otvorili tu totiž špecializované oddelenie invazívnej kardiológie, ktoré uľahčí liečbu pacientov zo severného Slovenska. Tí boli dosiaľ odkázaní na vzdialené nemocnice v Banskej Bystrici či Bratislave. Podľa zástupcov martinskej nemocnice je takýchto oddelení na Slovensku zatiaľ päť. Do konca roka by malo pribudnúť šieste v Prešove.

Kolář upozornil, že v Česku je takýchto pracovísk 25. Na Slovensku by tak podľa neho bolo potrebných aspoň 12 špecializovaných oddelení. Problémom sú však peniaze, keď len martinské pracovisko vyšlo na 54 miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu