Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Dzurinda: Fico zarobil na pozemkoch z reštitúcií milióny

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes obvinil premiéra Roberta Fica z toho, že na transakcii s pôvodne reštituovanými pozemkami v Bratislave v minulosti zarobil asi šesť miliónov korún.

Expremiér Dzurinda prirovnal tento prípad k prevodom pôdy, ktoré spustili koaličnú roztržku medzi Ficom a predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. "Premiér podľa najskromnejších odhadov zarobil šesť miliónov korún," vyhlásil pred novinármi Dzurinda. Reakciu premiéra ČTK zisťuje.

Fico mal údajne v roku 2002 kúpiť 800 metrov štvorcových pôvodne vinohradníckych pozemkov v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto za sumu asi 37.000 Sk. V čase, keď k obchodu došlo, však podľa Dzurindu tieto parcely boli určené už na stavebné účely, a teda mali vyššiu hodnotu. "Dobre vedel, že nekupuje vinice, ale stavebný pozemok," poznamenal expremiér. Fico podľa neho za meter švorcový tejto pôdy zaplatil necelých 50 Sk. Podľa najskromnejších odhadov stál vtedy meter štvorcový 1000 až 2000 korún, tvrdil však Dzurinda. Súčasná trhová cena stavebného pozemku v tejto časti Bratislavy je niekoľkonásobne vyššia.

Lukratívne parcely v hlavnom meste údajne získala v rámci reštitučnej zámeny pozemkov osoba z Nového Mesta nad Váhom. Tá ich neskôr predala doktorke, od ktorej ich mal údajne kúpiť premiér. V bezprostrednom susedstve Ficovho pozemku vlastnia podľa Dzurindu pozemky tiež príbuzní štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia za Smer-SD Dušana Muňka.

Podľa Dzurindu sa spôsob, akým sa Fico dostal k pozemkom v bratislavskom Novom Meste, zhoduje s postupmi pri prevodoch parciel pod Vysokými Tatrami, ktoré odštartovali posledné spory vo vládnej koalícii. "Som presvedčený, že ide o presne ten istý príbeh," zdôraznil Dzurinda.

Koaličný spor vypukol po zverejnení informácií o prevode zhruba milióna štvorcových metrov pozemkov, ktoré získala firma údajne blízka Mečiarovej strane. Námestník šéfa pozemkového fondu, ktorý bol nominantom HZDS, pridelil parcely v rámci reštitúcií ľuďom, od ktorých ich odkúpila firma GVM blízka Mečiarovej strane za 13 miliónov Sk. Pozemky pod Tatrami však mali podľa niektorých médií trhovú hodnotu až 1,5 miliardy korún.

Opozícia sa podľa šéfa SDKÚ-DS pokúsi odvolať v parlamente Fica až po hlasovaní o štátnom rozpočte, ku ktorému by sa plénum malo dostať na budúci týždeň v utorok. "Tento príbeh posilňuje naše argumenty, ktoré svedčia o tom, že by (Fico) nemal vykonávať funkciu predsedu vlády," povedal expremiér. Hlasovanie o rozpočte bude zároveň spojené s vyslovením dôvery Ficovmu kabinetu. Opozičným snahám o odvolanie z postu predsedu parlamentu tento týždeň odolal Pavol Paška (Smer-SD).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu