Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Pašku budú odvolávať v pondelok

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Poslanci budú rozhodovať o odvolaní predsedu parlamentu Pavla Pašku na začiatku budúceho týždňa. Paška zvolal mimoriadnu schôdzu na žiadosť opozície na pondelok popoludnie.

Hlavným dôvodom na odvolanie je podľa opozície Paškov pokus vypustiť schválený opozičný pozmeňovací návrh z novely zákona o sociálnom poistení. Na prípadný úspech pri odvolávaní opozícia sama nemá dostatok hlasov. O odvolávaní predsedu parlamentu sa však podľa ústavy hlasuje tajne, a pre súčasné ostré spory vo vládnej koalícii preto nemožno úplne vylúčiť, že proti Paškovi zahlasujú aj niektorí vládni poslanci.

Spor opozície a Pašku vznikol, keď poslanci schválili v novele zákona upravujúceho dôchodkovú reformu dve protichodné ustanovenia. Vedenie parlamentu totiž dalo omylom hlasovať aj o návrhu opozičnej poslankyne Ivety Radičovej, ktorý rušil ustanovenie, čo poslanci prijali predtým. Paška sa neskôr pokúsil problém vyriešiť tak, že Radičovej pozmeňovací návrh jeho úradníci vôbec nezapracovali do textu zákona určeného na podpis prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, čím podľa opozície zmanipuloval rozhodnutie parlamentu.

Opozícia žiada okrem zosadenia Pašku aj odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), ktorý podľa nej nesie zodpovednosť za kontroverzné rozhodnutie Slovenského pozemkového fondu o predaji lukratívnych podtatranských pozemkov firme blízkej ĽS-HZDS. Práve kvôli sporom okolo pozemkového fondu vznikla doteraz zrejme najvážnejšia kríza v súčasnej koalícii Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS. Termín schôdze o odvolávaní Jureňu zatiaľ nie je známy.

Doteraz sa opozičné strany pokúsili v parlamente odvolať ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka pre jeho kontroverzné výroky o korupcii v zbrojárstve a ministerku práce Vieru Tomanovú za zásahy do sociálnych reforiem. V oboch prípadoch opozícia pre nedostatok hlasov neuspela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu