Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Do Bratislavy pricestoval kazašský prezident Nazarbajev

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.
Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

BRATISLAVA - Na Slovensko dnes pricestoval kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Politik, ktorý čelí obvineniam z autoritárskeho vládnutia, by mal dnes večer rokovať s premiérom Robertom Ficom, v stredu ho čaká stretnutie s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Podľa kazašskej ambasády má Nazarbajev rokovať v Bratislave najmä o ekonomickej spolupráci oboch krajín. "Táto návšteva by mala priniesť nový impulz do rozvoja bilaterálnych slovensko-kazašských vzťahov v politickej a najmä v ekonomicko-hospodárskej oblasti," potvrdila kancelária prezidenta Gašparoviča.

Kazachstan je krajinou bohatou na ropu a zemný plyn. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek ešte v júni tohto roku povedal, že Slovensko by mohlo do piatich rokov odoberať kazašskú ropu. Krajina tiež prejavila záujem o tranzit ropy a plynu z Kazachstanu do ďalších európskych štátov.

Šesťdesiatsedemročný Nazarbajev je vo funkcii prezidenta Kazašskej republiky od roku 1990. Po rozpade Sovietskeho zväzu mal povesť reformátora a demokrata. Neskôr však čelil obvineniam opozície z autoritárstva, pretože po rozpustení parlamentu v marci 1995 sústredil moc do svojich rúk. Tento rok v máji kazašský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje, aby Nazarbajev zostal vo funkcii neobmedzene dlho.

Kazašský prezident v stredu v Bratislave predstaví svoju novú knihu, po návšteve Slovenska ho čaká cesta do Rumunska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu